Vicepreşedinte ANRE: Mă aştept ca în 2022 să avem noi investiţii în producţia de energie din resurse regenerabile

14 12. 2021
energie_regenerabila_765845765843_16011500

„Mă aştept să avem noi investiţii în domeniul producţiei de energie electrică din resurse regenerabile. Sunt semnale clare că interes există pentru acest domeniu. Sunt deja zeci de proiecte în diferite faze de autorizare care au toate şansele ca deja în 2022 să înceapă faza de construcţie. Chiar, în cazul unora, poate, să fie puse în funcţiune”, a spus Nagy-Bege la conferinţa „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2021”, organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.

De asemenea, el a subliniat că se aşteaptă la un boom în privinţa investiţiilor mici la nivelul prosumatorilor, fiind mai avantajos pentru un consumator să se gândească la soluţii individuale de producere a energie electrice, în condiţiile actualelor evoluţii ale preţurilor, scrie Agerpres.

„Am fost la Camera Deputaţilor, la Comisia de industrii, unde s-au dispus câteva măsuri pentru a-i ajuta pe aceşti prosumatori şi, printre altele, până la o capacitate de 100 KW s-a aprobat compensarea cantitativă a energiei produse cu cea consumată. E un trend care e stimulat şi de evoluţia preţurilor din piaţă. Adică, dacă anul trecut preţul mediu din piaţa angro a fost de 200 lei MWh, în acest moment preţurile sunt mult peste 500 de lei. Nu sunt puţine contractele care s-au încheiat la valori de peste 1.000 de lei. Evident că e mult mai avantajos pentru un consumator, fie el casnic sau industrial, să se gândească la soluţii individuale de producere a energiei electrice, în condiţiile în care avem această evoluţie a preţurilor”, a explicat vicepreşedintele ANRE.

Pe de altă parte, acesta şi-a exprimat speranţa ca, odată cu venirea primăverii, „să se calmeze” pieţele de energie, dar a precizat că nu se mai aşteaptă să vadă preţurile la nivelul anului 2020, nici măcar al anului 2019, „fapt care în continuare ar trebui să ne ţină în corzi şi să ne stimuleze să căutăm soluţii viabile la această criză”.

Totodată, Nagy-Bege a punctat că este evident că piaţa de gaze naturale s-a schimbat mult în decursul acestui an şi, poate, este un moment prielnic să fie luată o decizie în privinţa gazelor naturale din Marea Neagră.

„Apropo de Marea Neagră…Pe lângă acest potenţial imens în domeniul gazelor, aceasta are un potenţial considerabil şi în privinţa producerii de energie eoliană offshore şi mulţi investitori se uită la noi aşteptând un semnal şi o legislaţie primară care să dea semnalul pentru aceste investiţii”, a mai spus oficialul ANRE.