Vicepreședinte ASF despre sistemul de pensii private la care cotizează lunar 8 milioane de români: Plăți și active la maxim istoric, randament peste inflație, în ciuda crizelor
În sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) contribuie, obligatoriu, cu 3,75% din salariul brut, toți angajații cu vârsta de peste 18 ani din România. ” Sistemul de pensii private din România reprezintă cea mai importantă componentă a pieței financiare nebancare, având un rol vital în facilitarea fluxurilor de capital, inclusiv în finanțarea datoriei publice a statului și stabilitatea pieței de capital.”, arată Daniel Armeanu.
Economica scria recent, că primele șapte luni din 2023 au adus o premieră în istoria sistemului. Randamentul anualizat, adică plusul obținut de administratori în perioada iulie 2022-iulie 2023, a depășit substanțial inflația. Concret, câștigul real al participanților în perioada amintită a fost de peste trei ori mai mare decât media anuală a sistemului, în toți cei 15 ani de la lansare.
Inflația pe luna iulie 2023 nu a fost încă anunțată, însă cel mai probabil va fi în jurul a 10%, față de iulie 2022, în condițiile în care în iunie a scăzut deja sub 11%. Avem, așadar, un plus real de circa 5 puncte procentuale, în ceea ce privește valoarea medie a activelor clienților.
Prin comparație, așa cum arată un studiu publicat în premieră de Economica, în toată perioada 2008-2021, randamentul mediu real, obținut prin scăderea inflației din randamentele nominale, abia dacă a depășit 2%. În 2022 am avut de-a face, pentru prima dată în istoria sistemului, chiar cu un randament negativ de circa -3%. De altfel, evoluția foarte proastă din 2022 constituie unul dintre motivele pentru care cifrele din 2023 arată atât de bine, având în vedere că s-a plecat de la o bază foarte scăzută.
Pe perioada de șapte ani dintre 2015 și 2021, randamentul real al fondurilor de pensii administrate privat a fost de 1,23%, sub media europeană și mult sub țările cu cele mai bune performanțe, care au obținut și 4%. Între 2019 și 2021, randamentul mai crește doar marginal și ajunge la 1,64%, la jumătate față de media europeană, pentru ca în 2021, să se ajungă la un randament real negativ de -2,58%, România fiind singura țară pentru care Better Finance, autorul studiului citat, a avut date care să indice o pierdere reală.