Vicepreședinte Renault: Cei care au făcut estimarea costurilor în privința Euro 7 la Comisia Europeană „nu au idee despre ce vorbesc”

Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv Renault care are în subordine întreaga activitate de inginerie a grupului, consideră că noile norme Euro 7 pentru mașini sunt foarte drastice și anunțate prea din scurt.
Robert Stan - mie, 23 nov. 2022, 12:21
Vicepreședinte Renault: Cei care au făcut estimarea costurilor în privința Euro 7 la Comisia Europeană „nu au idee despre ce vorbesc”

Aflat în vizită la București alături de Denis le Vot – CEO global al mărcii Dacia și Christophe Dridi – vicepreședinte Global Access și Dacia în cadrul grupului Renault, Gilles Le Borgne, omul care conduce întreaga activitate de cercetare – dezvoltare din cadrul grupului francez a discutat, alături de noua organizare a grupului și a activităților din România, despre noile norme de depoluare Euro 7 anunțate cu câteva zile în urmă de Comisia Europeană (CE).

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, industria auto știe de ani bună că, după ce a evoluat de la standardele Euro 2 la Euro 6 în ani buni, reducând drastic emisiile de CO2 sau oxizi de azot, va trebui să înfrunte și Euro 7, cele mai drastice reglementări în privința depoluării înaintea trecerii complete la vehicule electrice sau cu hidrogen în 2035.

Teoretic, având un traseu clar care prevedea inclusiv trecerea la Euro 7, anunțul de săptămâna trecută al Comisiei Europene nu ar fi trebuit să dea fiori reci producătorilor de mașini. Cu toate acestea, detaliile privind nou standard, întârziate cu luni bune și costisitor de aplicat, au fost întâmpinate cu reacții dure.

Pe lângă depoluare – care acum implică nu doar emisiile din sistemul de evacuare, ci pe cele din sistemul de frânare sau anvelope – standardele Euro 7 înseamnă adoptarea unor noi tipuri de teste în privința emisiilor, a unor noi soluții tehnice și, desigur, costuri mai mari.

În acest context, Gilles Le Borgne a declarat că „în momentul acesta încă studiem problema, pentru că detaliile au fost anunțate abia săptămâna trecută. Este cel mai rău scenariu. Dificil de implementat. Poate că nu pare așa pentru că nivelul emisiilor conform standardelor WLTP este, mai mult sau mai puțin, asemănător cu cel al Euro 6 Full. Dar partea cu RDE (Real Driving Emissions) este foarte, foarte exigentă și rea”.

Conform oficialului francez, „în documentul dat de Comisia Europeană scrie că testul RDE trebuie să respecte anumite praguri «în orice condiții». Prin urmare, trebuie să fiu sub acel prag și la 1.600 de metri altitudine, și la minus 8 grade Celsius, și cu o remorcă atașată sau un portbagaj pe plafon. Deci, ceea ce citiți prin anumite părți, că producătorii auto au reușit să «controleze» impunerea Euro 7 este complet fals. Aceste RDE sunt mult mai drastice decât cele de la Euro 6. Și, acum facem calcule și simulări pentru a vedea cum putem rezolva problema”.

Pe lângă noi reglementări și tipuri de teste, un detaliu care a lucrat și lucrează împotriva producătorilor auto care vând mașini în Europa este timpul.

„Am vorbit despre condițiile impuse. Dar trebuie să discutăm și despre factorul timp. Comisia Europeană vrea ca termenul limită să fie iulie 2025 atât pentru autoturisme cât și pentru vehicule comerciale ușoare. Asta este foarte solicitant. Și mai e ceva. Acei băieți care au făcut aceste cerințe nu ne-au dat nicio veste timp de 11 luni! Și au venit acum, direct, cu o propunere pe care nu am discutat-o aproape deloc. Nu e deloc corect”, consideră Le Borgne.

Șeful ingineriei grupului Renault, atrage atenția și asupra costurilor: „E greu de spus dacă vom reuși să ne încadrăm în timpul alocat. E prea devreme. Dar trebuie să reușim pentru a putea respecta legislația. Totuși, în aceste condiții, costurile vor fi majore. În privința costurilor per mașină (n.n. – CE a estimat un plus de doar 150 – 300 de euro) cei care au făcut estimarea nu au nicio idee despre ce vorbesc. La ultima noastră simulare punctul de cotitură a fost încadrarea în zona 48 de volți. Dacă va trebui să mergem mai departe, către full hybrid, costurile vor fi cu mult mai mari decât cele enunțate”.

Pe lângă contestarea sumelor avansate de specialiștii Comisiei Europene – temă despre care și Economica.net scria pe 15 noiembrie că nu este deloc explicată în documentele date publicității de CE, cifrele fiind menționate fără un algoritm de calcul care să le dovedească veridicitatea – oficialul francez a evidențiat o altă problemă cauzată de întârzierea cu care autoritățile de la Bruxelles au publicat cerințele Euro 7, lipsa unui document final cu mai puțin de doi ani înainte de intrarea în vigoare a noului standard.

„Cinstit, cum să spun, ei vorbesc fără să știe. Nu există o coerență între ceea ce au anunțat în privința costurilor și ceea ce ne cer. Dar, va urma negocierea din Parlamentul European. Asta înseamnă că, în acest moment, noi nu putem fi nici măcar siguri că cerințele vor rămâne aceleași. Avem doar niște reguli generale. Cu toate astea noi trebuie să facem scenarii și să începem să dezvoltăm produsele pentru că iulie 2025 nu este deloc departe. Eu lucrez de mult timp în industrie. Am început pe când mașinile erau Euro 3. Mă aștept să aflăm adevăratele reglementări, cele finale, chiar înainte ca ele să intre în vigoare”, a punctat Gilles Le Borgne.

Dezvoltând capitolul costuri, extrem de important pentru clienții finali, vicepreședintele Renault a declarat că „Euro 7 nu este ușor de gestionat. Deloc. În privința costurilor întrebarea cheie este dacă putem atinge standardele cu 48 V. Dacă nu, vorbim despre alte sume. Știți, de exemplu, că testul pentru «startul la rece» a fost coborât la 10 kilometri. Asta înseamnă că vom avea nevoie de energie pentru a încălzi sistemul de propulsie astfel încât să nu depășească limitele impuse în zona de evacuare. Și asta în orice condiții. Așa scrie în documentul CE, «orice condiții». Întâi trebuie să definim ce înseamnă aceste «orice condiții» și apoi să ne facem temele pentru a vedea dacă sistemul de 48 V e suficient sau avem nevoie de mai mult. Dacă e nevoie de mai mult nu mai putem vorbi de 150 de euro sau 300 de euro”.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...