Pence a sosit în mica republică de la malul Mării Adriatice marţi, ultima etapă unui turneu european destinat să reafirme angajarea Washingtonului faţă de securitatea Europei de Est în faţa unei Rusii provocatoare.
Muntenegru, cu o populaţie de 680.000 de locuitori şi o armată formată din 2.000 de oameni, a aderat la NATO în iunie, la opt luni după ce a acuzat faptul că spioni ruşi au pus la cale o tentativă de lovitură de stat pentru a abate ţara de la calea sa de aderare la Alianţa Nord-atlantică. Moscova a respins acuzaţiile, calificându-le drept o isterie antirusească, şi a ameninţat cu represalii împotriva ”cursului ostil” al Muntenegrului.
Miercuri, Pence a subliniat angajarea Washingtonului faţă de relaţiile euro-atlantice, o angajare pe care mulţi din Europa au pus-o sub semnul întrebării odată cu sosirea la putere a preşedintelui Donald Trump, care a caracterizat NATO ca fiind ”depăşită” şi s-a pronunţat în favoarea unor relaţii mai bune cu Rusia.
”Credem într-adevăr că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident”, a declarat Pense reporterilor, ”şi suntem nerăbdători să reafirmăm angajamentul SUA de a făuri relaţii care vor întări legăturile dintre comunitatea europeană, Balcanii de Vest şi Statele Unite ale Americii”, a declarat vicepreşedintele american.
Pence a sosit în Muntenegru din Georgia, care s-a aflat într-un scurt război cu Rusia în 2008 în legătură cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Vicepreşedintele american a vizitat anterior Estonia, unde le-a spus statelor baltice că pot conta pe sprijinul SUA dacă se vor confrunta cu o agresiune din partea Rusiei.
Miercuri, Pence va participa la un summit al Cartei Adriatice, care include Muntenegru, Croaţia şi Albania, ţări membre ale NATO, precum şi Bosnia şi Macedonia. Vor fi prezenţi de asemenea lideri din Serbia, Slovenia şi Kosovo.