Şefii Fiscului, urmăriţi penal. Ministrul Finanţelor a cerut demisia președintelui și vicepreședintelui ANAF
UPDATE 18:43 – Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu.
„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, a spus ministrul Anca Dragu.
UPDATE 18:40 – Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri să trimită cererile DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun Comisiei juridice, care are termen până luni pentru a elabora rapoartele.
‘A fost sesizată imediat Comisia juridică, vor fi anunţaţi cei doi deputaţi începând de azi, cu posibilitatea de a studia materialul probator şi de a veni împreună cu avocatul. Termenul prevăzut de Regulament este de trei zile, în situaţia aceasta Bp a aprobat cele trei zile, de astăzi până luni, pentru că este vorba de trei zile lucrătoare. Luni la prânz Biroul permanent aşteaptă raportul din partea comisiei, apoi se va stabili calendarul pentru plen. Regulamentul prevede cinci zile pentru convocarea plenului. Comisia juridică poate solicita două zile suplimentare dacă mai are nevoie de timp pentru studierea materialului probator’, a declarat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.
Potrivit acestuia, materialul probator este conţinut în 19 volume, adică aproximativ 4.900 de pagini, fiind vorba de un dosar comun pentru cei doi deputaţi.
UPDATE 18:36 – Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi inculpaţi, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.
Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat al DNA. În acelaşi dosar sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie alte opt persoane.
UPDATE 18:09 – Gelu Diaconu este cercetat pentru fapte de corupție, cel mai probabil intervenții pe care le-ar fi acceptat din partea deputatului Mădălin Voicu, potrivit Digi24.
UPDATE 17:55 – Cererile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au ajuns la Camera Deputaţilor, Biroul permanent urmând să se reunească miercuri pentru a stabili calendarul analizei documentelor.
Ce spune preşedintele ANAF
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a declarat miercuri, la ieşirea din sediul DNA, că nu are nicio legătură cu persoanele incriminate.
‘În momentul în care dosarul va fi soluţionat veţi avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar şi chestiunea care este supusă clarificării, şi voi oferi toate datele necesare, priveşte suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuţiile de asigurări de sănătate pentru alocaţiile de copii şi pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicaţiile pe care le voi da de fiecare dată’, a spus şeful ANAF la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit Agerpres.
În ianuarie 2015, unele dintre direcțiile județene ale ANAF au emis decizii de impozitare a alocațiilor de stat pentru copii. Astfel, unele familii au primit acasă decizii de impunere anuale pentru stabilirea contribuției CAS, aferente anului 2012. Hârtia trimisă de Fisc arată că fiecare minor vizat trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care i-a luat ca alocaţie. Asta cu explicaţia că şi alocaţia copilului este un venit şi, la fel ca salariaţii, minorii trebuie să plătească aceste contribuţii la asigurările de sănătate. Ulterior, instituţia a corectat eroarea.
DNA a cerut miercuri încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani.
Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată.
Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată”.
Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2010-2013.
Din probele administrate a reieşit că grupul-ţintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii” şi că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.
De asemenea, din probe a rezultat că „majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane”.
Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului”.
De asemenea, DNA a vizat şi proiectul cu finanţare europeană „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, derulat în aceeaşi perioadă.
„A rezultat ca unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc”, spune DNA.
Neregulile în administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de „14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional)”.
„În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor”, spune DNA.
DNA susţine că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.
De asemenea, DNA precizează că „Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa», totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net”.
” Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu ştia ca sunt deturnaţi”, precizează DNA.