„În legătură cu o posibilă tranzacţie Orange – Telekom, ca o comparaţie acum ceva vreme UPC a devenit parte integrantă din Vodafone, eveniment posibil în contextul unei tranzacţii pan-europene aprobată de Comisie. Îngrijorări serioase privind impactul tranzacţiei asupra concurenţei nu au fost pe piaţa din România. Practic, s-a unit un operator mobil cu unul de fix pentru a putea oferi pachete integrate de servicii, iar efectele le vedem deja în piaţă. Şi în cazul recent Orange – Telekom este în analiză la Comisia Europeană şi vizează numai afacerile fostului Romtelecom, adică reţeaua fixă, serviciile, clienţii. Aşadar nu include afacerile pe segmentul mobil care vor fi continuate de Telekom România Mobile Communications. Practic, componenta de fix se mută de la un grup telecom care are şi fix şi mobil la unul care avea doar reţea mobilă, cu mici excepţii. Un element al tranzacţiei care, în opinia ANCOM, nu poate fi neglijat de Comisia Europeană şi de analiza de concurenţă este eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze printr-o tranzacţie 30% din Telekom Mobile. Astfel, ar fi un impact asupra concurenţei şi trebuie lămurit în ce măsură ar fi necesară o intervenţie şi sub ce formă. În orice caz, aşteptăm să vedem decizia Comisiei Europene cât de curând”, a subliniat Lovin.
Pe data de 9 noiembrie 2020, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al OTE, transmis AGERPRES, la valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acţiuni (100%), valoarea acţiunilor deţinute de OTE este de 268 milioane euro, însă aceasta poate fi supusă unor ajustări la încheierea tranzacţiei, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant.
Operatorul OTE menţionează că îşi va păstra statutul de acţionar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications.
Barclays Bank PLC este consultantul financiar al OTE, iar Dechert, Eversheds şi Freshfields sunt consultanţii juridici şi de reglementare.
Telekom Romania, parte a Deutche Telekom, este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.
Grupul de presă Bursa a organizat, joi, o nouă ediţie a videoconferinţei „Digitalizarea României”, în care va fi abordat inclusiv rolul pe care tehnologia 5G îl are în dezvoltarea economică.