‘Problemele majore apărute în acest an pe piaţa de energie au fost create de lipsa de energie şi cred că nu este o noutate. Am observat anul acesta, în condiţii de secetă, un nivel redus al rezervelor din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica şi dintr-o producţie mai redusă din partea centralelor eoliene şi din anumite capacităţi de producţie care au fost indisponibile din cauza unor probleme tehnice. Am văzut astfel care sunt limitele sistemului în ceea ce priveşte partea de producţie. Părerea mea este, repet, că aceste probleme au fost create din lipsa de energie din piaţă şi de lipsa capacităţilor de producţie. În acest sens, nu putem să trecem cu vederea faptul că, în afară de regenerabile care au beneficiat de un regim special din 2010 încoace, având această schemă de sprijin, o problemă pe care încercăm să o rezolvăm şi să îmbunătăţim lucrurile, în rest nu s-a prea investit în România în reţelele de energie electrică. Motivul este că, pe de o parte, investitorii nu au încredere în piaţa din România, pe de altă parte nu au siguranţa că energia electrică produsă pe aceste capacităţi de producţie va fi vândută. Avem în vedere să modificăm legislaţia în acest sens’, a subliniat Nagy-Bege.
Acesta a adăugat că ANRE lucrează la dezvoltarea legislaţiei secundare, instituţia fiind la începutul procesului de licitaţie pentru achiziţia de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanţă pentru primul trimestru al anului 2018.
‘ANRE va dezvolta legislaţia secundară, astfel încât aceasta să poată asigura premisele pentru introducerea unui model de piaţă atât pe piaţa de energie electrică, cât şi pe piaţa de gaze naturale. După cum bine ştiţi, suntem la începutul procesului de licitaţie pentru achiziţia de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanţă pentru primul trimestru al anului 2018, acea Componentă de Piaţă Concurenţială care, începând cu anul viitor, va constitui 100% din preţul energiei electrice furnizate consumatorilor care beneficiază de serviciul universal. Acest lucru va funcţiona ca o plasă de siguranţă pentru aceste categorii de consumatori care au dreptul la serviciul universal şi nu putem să trecem cu vederea că dacă analizăm doar acel comparator de preţuri care există pe site-ul ANRE, atât pentru energie, cât şi pentru gazul natural, vedem că sunt deja zeci de furnizori dispuşi să vină spre consumatorii casnici şi reuşesc să oferteze sub aceste preţuri ale furnizorilor de ultimă instanţă’, a menţionat vicepreşedintele ANRE.
Oficialul Autorităţii a susţinut, totodată, că introducerea în piaţă a unor teste de stres reprezintă un instrument necesar şi important de evaluare a performanţei furnizorilor de energie.
‘Liberalizarea pieţei de energie rămâne o temă de maximă securitate şi ea trebuie să asigure dezvoltarea unei competiţii reale şi corecte şi, totodată, să vină la pachet cu pârghii adecvate pentru asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie şi de servicii mai bune pentru consumatorii care suportă în cele din urmă costurile facturii. Anul acesta ne-am confruntat cu situaţii neobişnuite apărute pe piaţa de energie care au avut un impact asupra întregului sector energetic românesc şi care au evidenţiat o serie de vulnerabilităţi în funcţionarea întregului model de piaţă. Introducerea în piaţă a unor teste de stres pentru a vedea modul în care piaţa reacţionează în diferite situaţii reprezintă un instrument necesar şi important de evaluare a performanţei furnizorilor, dar şi de avertizare la apariţia unor eventuale elemente de risc, astfel încât consumatorul final să fie protejat’, a spus Zoltan Nagy-Bege.
De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va controla doar preţurile consumatorilor alimentaţi în regim de Serviciu Universal.
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, ediţia a III-a a Conferinţei anuale cu tema ‘Liberalizarea, la final? Efecte şi provocări’.
Potrivit organizatorilor, pentru ediţia din acest an a evenimentului au fost alese spre dezbatere subiecte precum liberalizarea pieţei de energie şi noul Pachet energetic al Uniunii Europene.