Vicepreşedintele ANRE şi un director de la Enel rămân în libertate sub control judiciar

Economica.net
17 06. 2014
claudiu_dumbraveanu_vicepresedinte_anre1_87403900_82497900

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International.

Iniţial, pe 7 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins propunerea DNA de arestare preventivă a celor trei, fără a impune însă o măsură restrictivă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte contestaţia procurorilor DNA şi a impus în cazul celor trei măsura controlului judiciar.

Claudiu Dumbrăveanu, Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru au mai multe interdicţii, printre care şi aceea de a nu-şi exercita profesia, meseria sau să nu desfăşoare activităţile în exercitarea cărora au săvârşit fapta penală.

Anchetatorii susţin că, în anul 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu i-a pus în vedere lui Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Procurorii susţin că Dumbrăveanu a condiţionat, cu această ocazie, micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane de euro) de atragerea SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această firmă.

În mai 2013, Enel iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului ‘Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL’, printre ofertanţi regăsindu-se ElectroAlfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5 august 2013.

În acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii ElectroAlfa International, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate a reieşit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la sfârşitul anului 2013.

DNA menţionează că aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru cu drept de vot.

Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma ElectroAlfa International.