Reprezentantul ASF a fost prezent la unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pietei de asigurari – „Conferinta de Asigurari din Republica Moldova” – care a avut loc in data de 10 octombrie, la Chisinau, reunind peste 120 de participanti din Moldova, Romania, Rusia, Ucraina, Olanda, Germania, Cehia, Polonia, Croatia, Letonia si nu numai.
In cadrul evenimentului au fost dezbatute principalele aspecte care vizeaza activitatea in sectorul de asigurari, brokeraj si cele conexe din Republica Moldova. Conferinta a fost organizata cu Sprijinul Oficial al Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova si a Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova.
Printre declaraţiile lui Constantinescu s-au numărat:
· Piata financiara nebancara din Romania a trecut recent catre o supraveghere financiara integrata, caci pietele sunt interconectate, existand produse financiare ce tin de domenii diferite, dar care trebuie supravegheate intr-o maniera consolidata
· Industria de asigurari din Romania este una emergenta, insa tocmai acest lucru creeaza o buna perspectiva de crestere. Asigurarile de viata reprezinta numai 18% din totalul PBS al pietei, spre exemplu – fata de peste 60% la nivel european
· Insa piata de asigurari din Romania a trecut recent printr-un moment de resetare. Insa important este ca am depasit acest moment. Avem acum o crestere de 11% pe asigurari generale si 6% pe segmentul asigurarilor de viata.
· Noua Lege RCA creeaza premisele dezvoltarii asigurarilor in Romania prin cresterea calitatii serviciilor, prin fidelizarea clientilor si nu numai. Clientul trebuie sa stie ca, in momentul in care cumpara o asigurare, a transferat riscul unui asigurator fiind orientat de catre broker catre acele solutii care ii sunt cu adevarat de folos
· In Romania, primii 5 asiguratori realizeaza 57,7% din piata, dupa volumul PBS, cumulat pentru asigurarile generale si de viata, in timp ce pentru asigurarile generale acest procent este de peste 70%.
Valeriu CHITAN, Presedinte, CNPF – Comisia Nationala a Pietei Financiare din Moldova, a declarat:
„Pietele de asigurari din CEE strabat, in prezent, un parcurs de reformare pe parte de reglementare si pe parte operationala, cu noi cerinte si provocari. Noi numim aceasta etapa o tranzitie catre euroconformare si bune practici.
Moldova este marcata in continuare de preponderenta asigurarilor auto, RCA si Carte Verde. In 2016 din 1,35 mld. lei moldovenesti, sub 50% au reprezentat asigurarile RCA. Nivelul redus de trai al cetatenilor si lipsa educatiei financiare isi spun cuvantul.
Doresc sa transmit CoB de la Bruxelles asigurarea angajararii noastre totale si plenare in onorarea clauzelor asumate.
In contextul Acordului de Asociere Moldova-UE, CNPF insista asupra resetarii pietei de asigurari prin promovarea unor instrumente specifice. Principalele directii de dezvoltare sunt: alinierea supravegherii riscurilor la Solvency II si aplicarea unui nou cadru normativ armonizat cu cel european.
Dorim sa cunoastem particularitatile aplicarii Solvency II
Piata de profil autohtona are perspective pentru o dezvoltare ascendenta. In acest context, CNPF se va dedica in continuare proiectelor de asistenta cu UE si Banca Mondiala.