Vicepreşedintele ASF: Problema eternă a RCA a împins piaţa de asigurări la periferie

Problema eternă a asigurărilor auto obligatorii RCA a împins piaţa de asigurări din România către periferie, iar ceea ce se întâmplă pe piaţa locală nu se mai întâmplă nicăieri în Europa, a declarat marţi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Cornel Coca-Constantinescu, la forumul FIAR 2017.
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 10:10
Vicepreşedintele ASF: Problema eternă a RCA a împins piaţa de asigurări la periferie

‘Piaţa a trecut print o perioadă extrem de delicată , iar acum se află la momentul de resetare. Unii au înţeles unde au greşit, alţii consideră că nu au avut nicio vină, insistând să convingă că au acţionat cu profesionalism. Eu am constatat că a existat un conflict între bresle, între breasla asigurătorilor şi breasla unei părţi a asiguraţilor, mă refer la transportatori, mă refer la service-uri, o situaţie care a scăpat de sub control şi a împins piaţa de asigurări din România către periferie. Ceea ce se întâmplă astăzi la noi nu se mai întâmplă nicăieri în Europa’, a afirmat oficialul ASF.

Cornel Coca-Constantinescu a subliniat că noua lege RCA, aflată la promulgare, aduce o serie de instrumente noi, cu scopul de a rezolva problemele pieţei, amintind de introducerea tarifului de referinţă – care nu este obligatoriu, fiind informal, un reper pe care asiguratul îl are la dispoziţie când cumpără o poliţă.

El a avertizat jucătorii din piaţa asigurărilor că o eventuală creştere galopantă a tarifelor, din dorinţa de a respinge un anumit client, care la rândul lui este obligat să participe la această piaţă RCA, nu ar duce decât la o escaladare a tarifelor şi la întoarcerea la situaţia din trecut.

‘Singurul obligat să participe la această piaţă este clientul, nu este obligat nici asigurătorul, nici brokerul, nici service-ul şi aşa mai departe (…) Plafonarea cheltuielilor de administrare la 25% nemulţumeşte asigurătorii, implicit şi pe brokeri. Cei 25% sunt plafonaţi pentru asigurători, astăzi brokerii nu au încă plafonat comisionul. Nu aveţi de ce să fiţi nemulţumiţi, pentru că dumneavoastră aveţi posibilitatea de dezvoltare şi a abilităţilor suplimentare, ar fi bine să susţineţi vânzarea de poliţe facultative (…) O trecere bruscă dintr-o extremă în cealaltă (la tarifele RCA – n.a.) nu face bine nimănui. Vom putea să împărţim problema între noi toţi. Nu putem să ajungem în situaţia în care astăzi, spre exemplu, comisioanele primite de către brokeri sunt între 3 şi 15% pe segmentul asigurărilor obligatorii RCA. De ce este diferenţa atât de mare, de cinci ori diferenţa între minim şi maxim? Pentru că în zona în care mergeţi cu extremele acestor comisioane se concentrează un risc maxim pentru asigurătorii respectivi. Vreţi să ne întoarcem în timp, vreţi să centralizăm, să consolidăm toate aceste riscuri, greu de administrat, numai într-o anumită zonă? Când ajungem cu o concentrare de piaţă de 40% la două companii sau peste 50% la trei companii (pe piaţa RCA – n.a.) deja iţi dai seama că situaţia începe să semene cu ceea ce a fost în trecut. Nu vreau ca brokerii să primească un comision mai mic, nu vreau ca asigurătorii să aibă tarifele plafonate, cred în piaţa liberă, dar ca să putem să avem piaţa liberă haideţi să o reconstruim’, a spus prim-vicepreşedintele ASF, la conferinţa brokerilor, în cadrul FIAR 2017.

El a afirmat că principalele provocări ale pieţei asigurărilor sunt implementarea directivei europene privind distribuţia produselor de asigurare şi piaţa RCA.

‘Cred în această piaţă, cunosc conducătorii societăţilor implicate, dar chiar şi aşa încă mai sunt surprins uneori de reacţiile lor, care aparent ajută piaţa. Mi-am asumat conducerea sectorului de asigurări şi reasigurări din cadrul ASF şi fac acest lucru în cel mai dificil moment din istoria asigurărilor din ultimii ani. Ca actori ai pieţei financiare nebancare, nu cred că nu avem capacitatea să identificăm soluţii pentru rezolvarea acestei probleme a RCA (…) Cred că trebuie să învăţăm din greşelile, trecutului, să privim cu speranţă în viitor şi să căutăm soluţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru a aduce piaţa acolo unde îi este locul, scoţând-o din această zonă a periferiei. Vă propun ca soluţiile propriilor probleme să le găsim în noi, evitând perpetuarea practicilor seculare de a ne duce la alţii cu speranţa să ne găsească ei soluţii la problemele care evident sunt ale noastre. Această abordare reflectă o incapacitate intelectuală sistematică, perpetuată pe piaţă, care are chiar tendinţe sistemice. Piaţa astăzi este împărţită, constat că lucrurile sunt împărţite – unii au strategii pe termen scurt şi mediu şi ignoră interesul pe termen lung, alţii – decât să înveţe din greşelile trecutului şi să găsească soluţii pentru viitor – preferă să ajungă la situaţii extreme şi să se uite la altcineva, respectiv să dea sfaturi Autorităţii (…) Mă bucură foarte tare că mai există încă o categorie, din ce în ce mai numeroasă, care face analize profesionale corecte şi vine cu soluţii alternative, înţelegând în principal că dependenţa de produsele obligatorii este nocivă, într-o piaţă în care peste jumătate din structură este îndreptată către produsele obligatorii’, a mai spus oficialul ASF.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...