Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
„Este clar pentru noi că francul este uşor supraevaluat la actualul nivel”, a explicat oficialul, la o conferinţă economică, înaintea următoarei şedinţe de politică monetară a SNB din 23 septembrie
De asemenea, a apreciat că actuala creştere a inflaţiei în Elveţia este un fenomen temporar, iar SNB ar putea majora bilanţul, dacă va fi necesar.
Recent, SNB a indicat că în viitorul apropiat nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste, iar potenţialul nivel mai ridicat al inflaţiei nu reprezintă un motiv de schimbare a direcţiei.
Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei a redus la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut 110 miliarde de franci elveţieni (122,86 de miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019, iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.