BCE urmează să îşi asume atribuţiile de supraveghere bancară în luna noiembrie 2014, când va deveni operaţional mecanismul unic de supraveghere bancară (SSM), după ce în prealabil va examina bilanţurile celor mai mari 124 de bănci din zona euro.
Într-o conferinţă organizată luni la Dublin de Institutul de Afaceri Europene şi Internaţionale, Vitor Constancio a apreciat că SSM va fi în măsură să uşureze preluarea băncilor cu probleme de către cele sănătoase, un rol similar cu cel jucat de Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) după criza fianciară.
‘Profitabilitatea slabă şi capacităţile în exces din sectorul bancar european sugerează că pot fi obţinute câştiguri de eficienţă. Nu aş fi surprins dacă SSM ar deschide o perioadă de restructurare în sectorul bancar european’, a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat că din cele aproximativ 500 de bănci soluţionate de FDIC după 2008 ‘aproximativ 450 au fost soluţionate prin tranzacţii de tip ‘Purchase and Assumption’, adică prin vânzarea unor părţi dintr-o bancă către alte bănci’.
Vicepreşedintele BCE a mai spus că o provocare crucială pentru SSM va fi să restabilească încrederea investitorilor în sectorul bancar european prin creşterea transparenţei şi prin eliminarea eterogenităţii cu privire la modul în care băncile calculează riscurile. În plus, BCE va promova un tratament mai standardizat al creditelor neperformante, urmând ca în luna ianuarie să adopte o versiune mai simplificată pentru definirea creditelor neperformante.
Constancio a mai spus că se aşteaptă la o creştere a importanţei pieţelor de capital ca mijloc de finanţare a economiei europene dar cu toate acestea nu crede că zona euro trebuie să imite modelul american al unei dependenţe mari de pieţele de capital. ‘Un mix de finanţare echilibrat este cea mai bună soluţie pentru stabilitatea financiară. Trebuie să avem bănci profitabile, viabile şi stabile în zona euro’, a spus vicepreşedintele BCE.
Mecanismul unic de supraveghere bancară va fluidiza supervizarea bancară în blocul comunitar prin aplicarea aceloraşi reguli celor aproximativ 6.000 de bănci din zona euro, ceea ce va îngreuna încercările autorităţilor naţionale de a-şi proteja campionii naţionali.