Luis De Guindos a făcut aceste comentarii după ce Eurostat a dat publicităţii un set de date statistice care arată că Germania, cea mai mare economie din zona euro, a evitat la limită intrarea în recesiune în trimestrul al treilea, graţie unui avans al PIB de doar 0,1%, după o contracţie de 0,2% în trimestrul al doilea.
Ritmul de creştere economică în Europa rămâne „sub potenţial”, a spus De Guindos la o conferinţă bancară organizată de BNP Paribas, adăugând că BCE trebuie să urmărească cu atenţie situaţia.
„O recesiune este un eveniment foarte puţin probabil, care nu se va întâmpla. Dar cred că principalul risc cu care ne confruntăm este că vom avea o perioadă lungă de timp cu o creştere sub potenţial”, a spus De Guindos.
La reuniunea de politică monetară din luna septembrie, BCE a coborât şi mai mult dobânda de referinţă în teritoriul negativ şi totodată a anunţat că va relua programul de achiziţii de obligaţiuni.
De Guindos a subliniat că, în opinia sa, BCE ar trebui să îşi extindă arsenalul de instrumente, adăugând şi alte instrumente astfel încât să poată reacţiona la viitoarele crize economice. Cu toate acestea, vicepreşedintele BCE nu a spus care ar putea fi noile instrumente. În schimb, De Guindos a subliniat că politica monetară nu poate să rezolve toate problemele de una singură. În acest sens, vicepreşedintele BCE a reluat recentele apeluri către guvernele europene care au spaţiul fiscal necesar să îşi majoreze măsurile de sprijin.