EXCLUSIV Eugen Teodorovici, în cărţi pentru postul de şef al ASF. Ce nume se mai negociază pentru postul plătit cu 14.000 de euro pe lună

19 12. 2019
eugen_teodorovici_adevarul_despre_rectificarea_bugetara_1_86126200

După asumarea răspunderii guvernului pe legea bugetului în Parlament şi „rescrierea” OUG 114/2018, au început să apară primele nume dornice să preia şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Negocierile au început deja şi trei nume celebre sunt înscrise pe lista scurtă pentru obţinerea acestui post. Este vorba în primul rând despre Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanţe, după cum au spus surse din piaţa serviciilor financiare nebancare. Contactat telefonic, acesta nu a răspuns solicitărilor noastre. Eugen Orlando Teodorovici a fost de două ori ministru de Finanţe, în mandatul guvernului Ponta şi în cel a guvernului Dăncilă, şi o dată ministru al Fondurilor Europene. A mai lucrat şi în ministerul Afacerilor Externe şi în cel de Finanţe.

Cel de-al doilea candidat este senatorul Daniel Cătălin Zamfir, cunoscut publicului larg prin iniţiativele sale legislative legate de abuzul băncilor asupra consumatorilor şi bineînţeles prin promovarea legii dării în plată. Acesta a recunoscut că există discuţii privind o eventuală aprobare a candidaturii sale şi a lui Eugen Teodorovici pentru propunerea unuia dintre ei ca şef al ASF.     

Cel de-al treilea candidat la funcţia de preşedinte al ASF, pe care surse din ASF şi PSD îl acreditează ca având cele mai mari şanse în acest moment pentru ocuparea funcţiei de preşedinte, este actualul vicepreşedinte al Curţii de Conturi și Director al Școlii Doctorale Economie II de la Academia de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Nicu Marcu. Activitatea sa profesională se leagă strict de sfera economică, atât în zona universitară, cât şi în cea ministerială sau în managementul fondurilor europene. Nicu Marcu a fost şi deputat de Bacău din partea PNL în legislatura 2012-2016.

Candidatul pentru orice funcţie din Consiliul ASF trebuie sa aiba studii superioare, o experienta profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor şi să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele României, cu membrii birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, ai Guvernului sau ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

La ora actuală, după plecarea lui Leo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF îl asigură Doina Dascălu, validată de Parlament în funcţia de prim vicepreşedinte al instituţiei. Potrivit declaraţiei de avere depusă de președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, pentru 2018, veniturile salariale ale acestuia au fost de 817.000 de lei, adică aproximativ 14.500 de euro pe lună, salariu pe care îl va lua şi următorul preşedinte al Autorităţii.

Luna ianuarie va fi clar una de negocieri puternice, atât pentru candidaţii care îşi doresc preşedinţia ASF cât şi pentru partidele politice, aflate acum într-o situaţie inedită: guvern şi preşedinte PNL şi majoritate parlamentară PSD. Oricum, nominalizarea şi validarea preşedintelui ASF nu va avea loc mai devreme de februarie, lună în care Parlamentul abia se întoarce din vacanţă.