„Primăria Municipiului Bucureşti şi Bucureştiul în sine au o contribuţie foarte mare în ceea înseamnă transportul feroviar, chiar dacă nu pare la prima vedere. Şi dacă vă gândeaţi că avem prea multe atribuţii şi nu ne ocupăm prea bine de ce ar trebui să ne ocupăm, staţi liniştiţi, că ne-am făcut şi o Divizie feroviară pe care urmează să o exploatăm în perioada următoare, pentru că nu poţi avea un transport public metropolitan – în direcţia aceea ne-am dus, să avem o asociaţie care astăzi înglobează toate UAT-urile din jurul Bucureştiului şi merge foarte bine şi experţii noştri au arătat că, dacă vrem să schimbăm şi mai mult optica şi să îmbunătăţim calitatea transportului public, trebuie să mergem către acel transport public feroviar”, a spus Bujduveanu.
În opinia acestuia, administraţia din Bucureşti este singura cu o deschidere atât de mare pentru schimbarea modului în care se dezvoltă transportul public.
„Nu cred că mai există un alt municipiu în România, sau să spun aşa: nu cred că există un alt primar sau o altă administraţie care să aibă o deschidere atât de mare pentru a schimba modul în care se dezvoltă transportul public la nivel urban şi periurban”, a susţinut acesta.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ionuţ Săvoiu, a precizat că s-au făcut eforturi la nivelul instituţiei pentru a avea un cadru legislativ cât mai bun pentru dezvoltarea reţelelor metropolitane.
„Îmi place ideea de transport metropolitan pentru Bucureşti, transport feroviar ecologic, verde, integrat cu celelalte mijloace de transport. Am făcut eforturi la minister anul trecut şi anul acesta pentru a stimula un cadru cât mai bun pentru dezvoltarea reţelelor metropolitane şi pentru a stimula colaborarea dintre companiile feroviare, între managerul de infrastructură şi autorităţile locale. Ceea ce îmi doresc în special pentru Bucureşti este ca transportul metropolitan să treacă şi dincolo de limita administrativă a ADI-ului, pentru că, ştim bine, este o problemă semnalată de foarte multe autorităţi care nu fac parte din judeţul Ilfov şi doresc să contribuie printr-o formă legală reglementată în acest proiect foarte important pentru mobilitatea în jurul Bucureştiului, a transportului metropolitan integrat”, a subliniat el.
Ionuţ Săvoiu a amintit că proiectele de infrastructură beneficiază de o finanţare de circa 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro prin PNRR.
„Dacă am vorbi, cred că nu ne-ar ajunge timpul în introducere, pentru câte proiecte sunt în momentul de faţă finanţate, fără precedent, pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Vreau să precizez că avem circa 6 miliarde de euro, din care 3,5 sunt în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar 2,5 miliarde de euro sunt în Programul Transport şi Connecting Europe Facility. Deci, sunt multiple surse de finanţare. Proiectele sunt pornite, cea mai mare parte sunt contractate – avem un grad de contractare de 90% ce ţine de infrastructura pe PNRR, deci este un un punct câştigat. Evident, când eforturile financiare sunt atât de mari şi sunt atât de multe lucruri în derulare, este firesc să fie şi probleme de implementare. Nu toate merg aşa cum ne-am dori, există şi întârzieri, dar cred eu că efortul, rezultatele acestui efort investiţional se vor vedea în următorii ani”, a afirmat secretarul de stat în deschiderea evenimentului.
Potrivit acestuia, şi la materialul rulant sunt progrese.
„Chiar anul acesta ştiţi bine că sunt contractate modernizări la CFR Călători. Sunt contractate, de asemenea, rame noi de lung parcurs la ARF. Deja avem anunţul săptămâna asta că primul contract a fost încheiat prin Bursa de Mărfuri şi CFR Călători va primi primul tren pe ruta Constanţa. Iarăşi o veste bună venită în ultima săptămână – ştiţi bine că Fondul de Modernizare asigură fonduri europene nerambursabile de circa 450 de milioane de euro şi preia astfel efortul financiar din POIM pentru cele 60 trenuri regionale, dând astfel posibilitatea ca pentru la anul în transport să definim un alt program de achiziţie de material rulant”, a mai spus Săvoiu.
Stelian Bujduveanu şi Ionuş Săvoiu au participat, marţi, la Zilele Feroviare, cel mai important eveniment feroviar „business to business” din România, care va reuni, marţi şi miercuri, în Capitală, reprezentanţi ai autorităţilor române şi europene din domeniu, precum şi specialişti, pentru a discuta despre investiţiile feroviare ce urmează să fie implementate în următorii ani.
România se află într-o poziţie bună pentru a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Cu o reţea feroviară extinsă şi un potenţial de creştere semnificativ, ţara noastră are avantaje competitive pentru investitorii europeni, afirmă organizatorul evenimentului, Club Feroviar.
De asemenea, prin parteneriatul cu companii europene, România poate beneficia de experienţa şi expertiza acestora în sectorul feroviar, precum şi de accesul la resurse financiare suplimentare. Investiţiile europene pot contribui la modernizarea infrastructurii, la introducerea de tehnologii avansate şi la îmbunătăţirea serviciilor feroviare, ceea ce va aduce beneficii semnificative pentru economia şi societatea noastră.