Viceprimarul Capitalei: Consolidarea clădirilor cu risc seismic poate începe în Centrul vechi, dar imobilele trebuie reexpertizate

Economica.net
13 03. 2017
2012_08_16_centrul_istoric45_rsz_89803200

„Sunt 40 de ani de la cutremur, au fost făcute câteva consolidări doar până la etajele 2-3, în schimb, tot efortul s-a concretizat prin distrugerea în continuare a Bucureştiului cu o suprafaţă mai mare de o dată şi jumătate decât dezastrul făcut de cutremur. Deci toţi banii s-au dus acolo. Sunt sute de clădiri cu risc de seism. Expertizele trebuie făcute de o societate, nu poate face Primăria, pentru că are puţini oameni. Sunt arhitectă, am consolidat la viaţa mea multe clădiri şi ieftin şi scump, cu fibră de carbon şi altele. Niciodată nu am trecut de 500-600 de euro pe metru pătrat desfăşurat. Or, preţurile care erau până acum ajungeau la 1.500 de euro pe metru pătrat. Consolidarea unui bloc obişnuit cu 4-5 etaje durează doi ani, consolidare cu finisaje. O expertiză durează cam o lună-două, apoi începe proiectul de consolidare, cam tot o lună-două”, a spus viceprimarul Tomniţa Florescu la Conferinţa România-Japonia despre managementul dezastrelor.

Florescu a precizat că a existat un program cu japonezii, care a fost o reuşită, dar de 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru consolidarea clădirilor avariate.

Potrivit Tomniţei Florescu, consolidarea ar putea începe cu clădirile din Centrul vechi, unde sunt case mai mici şi în care locuiesc mai puţini oameni.

„Am dori să începem cu Centrul vechi, unde sunt case mai mici, cu oameni mai puţini. Realist, putem începe cu câteva clădiri de patrimoniu, dar ele trebuie reexpertizate. Clădirile cu risc seismic sunt de ordinul sutelor, 180 au bulină roşie. Institutul de construcţii va face acele expertize, pentru că acestea pe care le avem acum sunt din anii 1990-1995. Pentru zona cu bulină nu poţi face consolidări cu oameni în interior. Pentru cele cu bulină, oamenii  trebuie relocaţi”, a mai spus viceprimarul.

Tomniţa Florescu a adăugat că, în cazul unui cutremur mare, în Bucureşti sunt stabilite 12 şcoli unde ar putea fi duşi sinistraţii.

„În situaţii de urgenţă, sunt 12 şcoli, câte două pe sector cu spaţii amenjate cu truse de urgenţă şi Arena Naţională cu structură modulară modernă”, a explicat Florescu.

Viceprimarul a mai spus că, printr-o lege nouă, proprietarii vor fi obligaţi să se mute din imobile pentru a putea fi consolidate.

„Legat de locuinţele de necesitate, până acum era destul de dificil pentru că legea nu-ţi permitea atâta timp cât o singură persoană nu dorea să se mute din casă, tot blocul era compromis. Acum, legea, când va fi adoptată,  va fi de aşa natură să-i luăm din acel loc şi să-i relocăm în diverse spaţii. Deocamdată nu sunt multe. Una din societăţi se va ocupa de problema consolidărilor. Nu poţi face cu câţiva oameni, câţi sunt în primărie, astfel de acţiuni”, a adăugat viceprimarul.

Florescu a mai spus că Primăria colaborează, în problema consolidărilor, cu Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Arhitectură şi Universitatea Bucureşti.