UPDATE Românii din Sud riscă să îngheţe în case în câteva zile

Populaţia din sudul României riscă să rămână fără gaze, în următoarele zile, din cauze hibelor sistemului de transport şi de cantităţi insuficiente pentru consum. Marii furnizori de gaze E.ON şi GDF SUEZ trebuie să apeleze urgent la importuri.
Florin Cojocaru - vin, 27 ian. 2012, 07:50

Reprezentanţii furnizorilor spun că sistemul este în pericol de a claca chiar din cauza statului care ar trebui să fie gardian la buna lui funcţionare. Ministerul Economiei spun că aprovizionarea populaţiei se va face „fără probleme deosebite”.

Furnizorii de gaze şi-au făcut estimările de consum pe un ianuarie relativ blând, nicidecum pe temperaturi precum cele din ultimele două zile şi, mai mult, pe zile geroase de -10-15°C, precum se anunţă  a fi următoarea săptămână, astfel că nu sunt suficiente gaze pentru consumatori, au spus surse oficiale pentru RTV.NET. GDF SUEZ Energy Romania şi E.ON Gaz, cei mai mari operatori de pe piaţă, ar putea să nu recurgă la importuri pentru că Agenţia de Reglementare în Energie nu le recunoaşte costurile cu acestea obligându-i să vândă în pierdere.

„Romgaz a importat, miercuri, 16 milioane de metri cubi de gaze care intră mâine(azi – n.r.) în ţară. S-au cumpărat scump, la 559 de dolari mia de metri cubi, şi ajung doar pentru 5 zile. Dacă marii furnizori E.ON şi GDF SUEZ ar proceda la fel ar fi bine. Dar s-ar putea să n-o facă pentru că ANRE nu le recunoaşte costurile, iar atunci situaţia devine critică în doar câteva zile, mai ales că se anunţă zile geroase”, au precizat sursele.

Că pot exista probleme cu alimentarea cu gaze recunoaşte şi Ioan Rusu, director adjunct la Transgaz, compania care are în subordine Dispeceratul Naţional de Gaze. „De acum două zile, de când a început viscolul, consumul pe Bucureşti a crescut cu 20%,] iar pe ţară undeva peste 15%. Să vedem dacă, în perioada următoare, distribuitorii vor reuşi să aducă gaze în cantitate suficientă pentru că şi-au făcut calculele la început de lună pe temperaturi mult mai ridicate”,  spune Rusu.

Reprezentanţii furnizorilor neagă c-ar duce lipsă de gazele necesare pentru alimentarea clienţilor şi spun că sistemul are într-adevăr mari probleme dar acestea sunt la Transgaz şi la Ministerul Economiei. „Furnizorii nu lasă sistemul să pice. Se importă cantităţile necesare dar dacă presiunea în Bucureşti şi Muntenia este de 2 bari faţă de 6, cât ar trebui, este vina Sistemului Naţional. E foarte vechi şi nu are capacitatea să echilibreze presiunea între regiunea de nord şi de sud a ţării.  În nord nu sunt probleme. Dumnezeu să ne ajute dacă vin atâtea zile geroase. La nivelul ministerului trebuie să existe un plan de acţiune. Care este el? Pe cine taie dacă se constată că  nu sunt suficiente gaze pentru toţi din motive de presiune extrem de scăzută”, spune Silvia Vlăsceanu, directorul ACUE, Asociaţia Companiilor de Utilităţi din România.

În momentul de faţă, niciun consumator industrial nu mai are statutul de întreruptibil care permitea statului să-l deconecteaze  de la gaze în cazuri de forţă majoră. Neexistând cadrul legal, oricare mare consumator, precum fabricile din industria chimică, poate da statul în judecată dacă este tăiat de la gaze. „Poate se inventează, acum, pe ultima sută, o ordonanţă prin care să se nominalizeze unităţile care pot fi deconectate în caz de lipsă de gaze”, mai spune Vlăsceanu.

În situaţii precum aceasta, când există un dezechilibru în sistem cauzat de , rolul de a-l rezolva îi revine, potrivit Legii 351/2004 a Gazelor operatorului de transport Transgaz. Dacă este vorba de lipsă de gaze, Articolul 25, alineatul i prevede clar că Transgaz are obligaţia să „deţină în depozitele subterane cantităţile necesare asigurării permanente a echilibrului fizic al SNT, conform reglementărilor specifice emise de ANRGN – actualul ANRE”. Problemele de reglare a presiunii îi revin, de asemenea, Transgazului.

Transportatorul trebuie să scoată din depozite cantităţile necesare echilibrării sistemului urmând să-şi recupereze costurile de la cei care au provocat acest dezechilibru. Numai că, potrivit surselor citate, Transgaz n-a depozitat nimic tot sezonul cald din anul trecut aşa că nu-şi poate îndeplini rolul de factor de echilibru. Directorul Rusu, însă, afirmă că gazele există. „Avem 20 de milioane de metri cubi şi suntem la capacitate maximă de extracţie”. Tot oficialul Transgaz precizează că, acum, consumul zilnic pe ţară este de 60 de milioane de metri cubi şi creşte. Astfel, toată rezerva Transgaz ar ajunge doar pentru 8 ore.

Ioan Rusu nu crede în varianta în care furnizorii ar refuza să facă importuri. „Sunt contracte încheiate cu benficarul care spun că trebuie să-i asiguri alimentarea cu gaze altfel te trezeşti dat în judecată şi cu penalităţi pe cap”.

GDF Energy Romania s-a mulţumit să răspundă sec că  „am luat toate măsurile necesare pentru asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor săi casnici şi industriali. Cantităţile importate de gaze naturale sunt suficiente pentru a acoperi vârful de consum din această perioadă pentru toţi clienţii”.

Asigurarea cu gaze a României pentru această iarnă este o problemă semnalată mai demult în presă. Scăderea drastică a producţiei Hidroelectrica din cauza secetei a turat la maxim producţia de electricitate termo, inclusiv pe gaze. Astfel, gazele din depozite au început să fie scoase, anul trecut, mult mai devreme decât prognozat. Surse din piaţă afirmau că, dacă avem ghinionul unei ierni cu temperaturi scăzute în care temperaturile să scadă sub -10°C – 15°C mai mult de 10 zile consecutiv, atunci sistemul naţional de gaze poate claca. Mai mult, importurile nu ar putea să suplinească lipsa gazelor interne pentru că importatorii nu mai doresc să cumpere gaze atâta timp cât costurile cu achiziţia lor nu le sunt recunoscute în totalitate de Reglementatorul din Energie.

UPDATE 14:09 – Răspunsul statului:  Se estimează că nu vor fi probleme deosebite cu gazele pentru populaţie

Perioada geroasă prin care trecem nu pune probleme serioase sistemului naţional  de aprovizionare cu gaze, aprovizionarea populaţiei urmând a se face fără „probleme deosebite”, se arată într-un răspuns al Ministerului Economiei venit ca reacţie la articolul publicat astăzi de RTV.NET.

„La solicitarea ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, în ultima perioadă au loc, zilnic, la sediul ministerului, analize referitoare la situaţia sistemului naţional de transport gaze naturale şi asigurarea cantităţii necesare pentru menţinerea presiunii în sistem.Subiectele au fost discutate şi în cadrul Comisiei de Coordonare pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale”,   potrivit comunicatului MECMA.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...