Victimele petrolului de 30 de dolari: Petrom se pregăteşte de concedieri, 18 februarie – zi decisivă

Petrom, cea mai mare companie românească şi singurul producător de petrol din România, se pregăteşte de disponibilizări, pe fondul preţurilor mici ale ţiţeiului, care afectează deja rezultatele companiei petroliere. Austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al Petrom, vor anunţa pe 18 februarie un nou program de reducere a costurilor. În ultima vreme, Petrom a renunţat la câte 2.000 de angajaţi în fiecare an.
Mihai Nicuţ - mar, 26 ian. 2016, 22:01
Victimele petrolului de 30 de dolari: Petrom se pregăteşte de concedieri, 18 februarie - zi decisivă

 Pe fondul informaţiilor din piaţă referitoare la viitoarele disponibilizări pe care le va face compania petrolieră, ECONOMICA.NET a solicitat lămuriri companiei petroliere. Iată, integral, răspunsul OMV Petrom:

 „În contextul curent de piaţă, cu un preţ nefavorabil al ţiţeiului care se estimează să persiste pentru o perioadă mai îndelungată, compania a anunţat o serie de măsuri care urmăresc limitarea cheltuielilor de capital şi reducerea costurilor operaţionale.

O serie de proiecte au fost amânate sau anulate şi, prin urmare, în contextul menţionat, este necesară  o analiză  pentru adaptarea organizaţeii la nevoile curente de business. Având în vedere evoluţiile pieţei, acest proces de analiză este continuu şi ar putea duce, printre alte măsuri avute în vedere, şi la reducerea numărului de salariaţi. Însă  nu se poate vorbi de un obiectiv numeric, ci de unul calitativ, respectiv rezilienţa companiei într-un mediu de piaţă nefavorabil, menţinând totodata deschise opţiunile pentru revenire, în cazul îmbunătăţirii contextului de preţ.

În cazul în care vor avea loc disponibilizări, acestea se vor face în conformitate cu legislatia muncii şi în acord cu reprezentanţii sindicatelor, precum şi cu măsuri adecvate pentru protecţia socială  a persoanelor disponibilizate (inclusiv. compensaţii financiare)„.

Preţul petrolului a scăzut dramatic, de la jumătatea anului 2014. Dacă atunci barilul de ţiţei era cotat la 115 dolari, acum cotaţiile au ajuns la 30 de dolari. OMV Petrom este o companie petrolieră întegrată (extracţie, rafinare, distribuţie de produse petroliere), dar activitatea de bază a sa ţine de segmentul de explorare şi producţie.

Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 999 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2014, potrivit ultimelor date financiare publicate de companie. În trimestrul trei din 2015 însă, compania a raportat pierdere, de 43 de milioane de euro, din cauza scăderii cu 50% a scăderii cotaţiilor la ţiţei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este de aşteptat ca şi în ultimul trimestru compania să raporteze pierderi. Rezultatele financiare pentru tot anul 2015 vor fi anunţate pe 18 februarie.

2.000 de angajaţi în minus, în fiecare an

Numărul de angajaţi ai OMV Petrom şi al firmelor pe care le controlează era de 16.200, la finalul lunii septembrie 2015. Cu 11% mai puţin decât cel întregistrat cu un an în urmă, 2014, când avea 18.200 de salariaţi. Aşadar OMV Petrom a renunţat la 2.000 de angajaţi în ultimul an. La finalul lui septembrie 2013, compania avea 20.000 de angajaţi, Cu un an mai devreme, la finalul lui septembrie 2012, potrivit raportului public al copaniei, numărul de angajaţi a fost de aproape 22.000. Este adevărat că numărul de angajaţi s-a redus ca urmare a nu doar a concedierilor, ci şi a pensionărilor, plecărilor voluntare sau renunţării la unele activită’i, dar datele arată că OMV Petrom a “pierdut” În fiecare an circa 2.000 de angajaţi, în ultimii ani.

Ce urmează

Compania nu a anunţat un program concret de disponibilizări, dar declaraţiile venite de la Viena din partea patronilor austrieci arată că ne-am putea aştepta la ce e mai rău. „Actualul nivel record scăzut al preţului ţiţeiului şi al gazelor naturale ameninţă existenţa unor companii din industria energetică”, a spus directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele. Numai acele companii care „lucrează constant la profitabilitatea lor, îşi menţin costurile sub control şi acţionează flexibil vor supravieţui”, a afirmat Rainer Seele. Iar această declaraţie a venit după alta, care nu lasă loc de dubii: „Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit ‘Fit for Fifty’. Însă acesta nu este suficient în condiţiile în care preţul petrolului este de 30 de dolari per baril’, a declarat şeful OMV. ‘De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia (schimbul de active OMV-Gazprom – n.red.) ci de reducerea costurilor”, a mai spus  Seele.

Tot el a confirmat că pe 18 februarie, data la care se vor face publice rezultatele financiare ale Petrom şi OMV, vor fi dezvăluite şi detalii referitoare la noul program de reducere a costurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...