Victor Armăşelu, Samsung: Black Friday e atipic în România. Ne aşteptăm la vânzări de cel puţin 100.000 de televizoare şi electrocasnice

12 11. 2020
whatsapp_image_2020_11_12_at_16_23_43_55141400

„Comportamentul consumatorilor s-a adaptat situatiei în decursul ultimelor luni, fiind strâns legat de condițiile economice, sociale, ba chiar epidemiologice de la momentul actual. Cum familiile petrec din ce în ce mai mult în casă, rolul pe care îl joacă electrocasnicele în viața lor s-a schimbat. Ele sunt mai intens folosite, prin urmare unii dintre ei vor lua în considerare un upragrade sau achiziționarea de produse noi, pe care poate nu le luau în calcul în trecut. Pe măsură ce petrecem mai mult timp în locuință, realizăm cât de importante sunt electronicele și electrocasnicele în viața de zi cu zi”, spune Victor Armăşelu.

Potrivit acestuia, în această perioadă televizoarele sunt cele mai căutate produse de către români, într-o piaţă care anul trecut era estimată la peste 1,7 milioane de unităţi. El a adăugat că, în acelaşi timp, a constatat și interesul pentru cumpărarea unui televizor suplimentar, dacă există mulți membri în familie cu gusturi diferite în materie de conținut video.

„Dată fiind evoluția pieței și performanțele Samsung din perioada iulie – octombrie, ne așteptăm ca televizoarele și electrocasnicele Samsung (frigidere, combine frigorifice, mașini de spălat rufe, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cuptoare) să trezească interesul a cel puțin 100 de mii de cumpărători români doar în weekend-ul care începe cu ziua de vineri 13 noiembrie. Trebuie însă menționat efortul depus de toți jucătorii din piața de retail și online, pentru a pregăti cum se cuvine magazinele pentru cumpărături în deplină siguranță, pentru managementul fluxurilor de preluare comenzi și livrare în cel mai scurt timp – toate acestea fiind posibile printr-o planificare minuțioasă a acestui vârf de vânzări”, a declarat managerul Samsung.

Pe lângă televizoare, românii sunt interesaţi şi de aparatele care le utilează bucătăria. Electrocasnicele moderne au integrată foarte multă tehnologie care adaugă o serie de funcţionalităţi noi, pliate pe nevoile utilizatorilor. De exemplu, de multe ori utilizatorii îşi doresc un frigider mai mare, mai încăpător, dar nu au la dispoziţie şi un spaţiu mai mare, însă producătorii au compartimentat aparatele astfel încât au aceeaşi dimensiune, dar o capacitate mai mare în interior

„În ceea ce privește zona bucătăriei, pentru că românii merg mai rar la cumpărături și deci cumpără în cantități mai mari la o singură vizită, își dau seama că au nevoie de un frigider nou, mai spațios, dar care să încapă în acelaşi spaţiu disponibil în locuinţă. De aceea, noi promovăm frigidere de tipul SpaceMax cu optimizarea spaţiului util, cu tehnologia No Frost care garanteaza păstrarea pentru o mai lungă perioadă de timp a alimentelor, si TwinCooling, care permite convertirea spațiilor de refrigerare în spații de congelare și invers”, spune reprezentatul Samsung.

De asemenea, continuă Armăşelu, anul acesta s-a observat totodată şi o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte achiziţiile de purificatoare de aer, pe măsură ce tot mai mulţi oameni îşi dau seama de importanta calităţii aerului pe care îl respiră acasă.

O altă tendinţă a fost observată la achiziţiile de electrocasnice inteligente, care permit controlarea acestora direct de pe smartphone. 

„Pentru că oamenii privesc altfel acum modul în care arată și funcționează obiectele din locuințele lor, integrarea electrocasnicelor devine de multe ori o necesitate, nu doar un lucru opțional. Observăm tendința românilor de a conecta electrocasnicele inteligente la smartphone și de a le controla de la distanță, pentru un plus de confort”, explică Victor Armăşelu. 

Comportamente de consum

Pentru consumatorul român, achizitia de produse noi are atât o componentă de necesitate, coroborată cu evaluarea cost-beneficiu, dar și una emoțională, ce ține de experiențele anterioare avute cu un anume brand, între cele două abordări existând un echilibru specific pieței locale.

„Black Friday este atât un eveniment aşteptat de shopping, cât și un impuls emoțional de a cumpăra produse noi, date fiind ofertele atractive din piață. În același timp, este o oportunitate de a re-evalua achizițiile amânate până acum, sau poate de a accesa un produs superior celui inițial considerat. Dacă perioada de Crăciun este despre a face cadouri celor dragi, Black Friday este poate perioada în care ne facem cadouri nouă înșine. Televizoarele sunt desigur printre cele mai dorite produse, dar vânzările au o dinamică puternic pozitivă și pe celelalte categorii”, explică el.

Evenimentul Black Friday este îndelung așteptat și pregătit cu mult timp înainte de toți retailerii din România şi este în acelaşi timp, atipic în România faţă de SUA sau ale ţări europene.

„Fenomenul Black Friday este atipic în România prin prisma formatului adoptat; nu îi este dedicată o singură zi. Ofertele încep chiar de pe 23 octombrie și pot continua până în decembrie. Noiembrie (și în general trimestrul patru din an) este perioada cu cele mai mari vânzări pentru toți producătorii din ElectroIT, inclusiv pentru Samsung. Întinderea pe o perioadă îndelungată schimbă strategia de oferte a companiilor implicate în Black Friday, față de ceea ce vedem în SUA și în unele țări vest-europene, în sensul în care în România promoțiile sunt mai echilibrate, campaniile sunt organizate în valuri succesive, ceea ce permite o mai bună organizare atât logistic, cât și pentru consumator, care are timpul necesar evaluării atente a necesităților sale și a ofertelor din piață”. 

În ceea ce priveşte piaţa electorcasnicelor în 2021, Armăşelu spune că „anul viitor stă desigur sub semnul incertitudinilor legate de evoluția pandemiei și a consecințelor economice și sociale ale acesteia, dar suntem optimiști într-o dezvoltare pe mai departe a pieţei”.