Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile
Noul buget prevede majorări importante pentru domenii şi programe europene cheie de aproximativ 6% faţă de anul 2024, se arată într-un comunicat transmis de biroul său.
„Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile purtate cu reprezentanţii statelor membre. În calitate de negociator-şef al Parlamentului European, mă bucur că am obţinut creşteri importante pentru educaţie, sănătate, cercetare, agricultură, protecţie civilă, securitatea frontierelor, extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, combaterea corupţiei, politicile sociale sau ajutorul umanitar. În plus, am securizat 3 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru ţările din Europa Centrală şi de Est afectate de inundaţii”, a explicat vicepreşedintele PE, citat în comunicat.
„În ciuda contextului extrem de dificil, am demonstrat că putem obţine la nivel european rezultate bune şi un buget puternic pentru Europa, România şi cetăţenii pe care avem onoarea şi responsabilitatea să îi reprezentăm”, a adăugat Negrescu.
Acordul privind bugetul european pentru anul viitor, negociat de eurodeputatul român, include priorităţi bugetare care privesc direct şi România.
Printre creşterile obţinute se numără unele în domenii precum competitivitate, politici sociale şi mediu, distribuite astfel:
– Cercetare şi inovare: Orizont Europa – clusterul pentru sănătate: +15 milioane de euro, Orizont Europa – Consiliul European pentru Cercetare: +20 de milioane de euro, Consiliul European pentru Inovare: +7,5 milioane de euro, Acţiuni Marie Sklodowska-Curie: +2,5 milioane de euro;
– Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori: +un milion de euro;
– Mobilitatea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială şi măsuri pentru migranţi, inclusiv pentru transferul drepturilor sociale pentru diaspora: +0,5 milioane de euro;
– Măsuri de informare şi formare pentru organizaţiile lucrătorilor: +0,5 milioane de euro;
– Programul LIFE: +5 milioane de euro pentru natură, biodiversitate şi acţiuni climatice;
– Mecanismul de Protecţie Civilă: +8 milioane de euro pentru îmbunătăţirea răspunsului la crizele legate de dezastre naturale cauzate de schimbările climatice.
Creşteri au fost obţinute şi în domenii precum migraţie, gestionarea frontierelor şi dimensiunea globală:
– Gestionarea frontierelor, inclusiv pentru extinderea spaţiului Schengen: +10 milioane de euro şi susţinerea Pactului privind Migraţia şi Azilul: +2 milioane de euro;
– Mobilitatea militară: +6 milioane de euro;
– Ajutor umanitar: +50 de milioane de euro pentru nevoile în creştere cauzate de crizele globale şi urgenţele climatice.
Negocierile din acest an au avut loc într-un context dificil marcat de diviziunile importante existente la nivelul Parlamentului European, precum şi de propunerile de tăiere ale sumelor alocate prin bugetul UE, susţinute de statele membre în contextul provocărilor economice globale.
Acordul interinstituţional obţinut între Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană urmează să fie aprobat în cadrul sesiunii plenare din noiembrie a legislativului european, se mai precizează în comunicat.