Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova: Agenda noastră este sincronizată cu cea a Uniunii Europene, vizând decarbonizarea

11 09. 2023
Victor Parlicov

„Evident, agenda noastră, sincronizată cu a Uniunii Europene, este de decarbonizare. Şi aici ne bazăm pe trei piloni de bază. Spre deosebire de multe alte ţări europene care deja şi-au făcut temele de casă, în mare parte pe dimensiunea eficienţă energetică, noi avem foarte mult de lucru. Peste 50% din toată energia consumată în Republica Moldova se consumă în clădiri. Republica Moldova cheltuie cam de două ori şi jumătate mai multă energie decât în Uniunea Europeană. De aici potenţialul enorm în tot ce ţine de reducerea consumului şi sporirea eficienţei energetice, de reducerea expunerii la importurile de energie prin investiţii în eficienţă energetică”, a spus ministrul la „Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2023”, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

În ceea ce priveşte finanţarea, el a menţionat că este vorba despre două instrumente majore, unul care ţine de subvenţionarea investiţiilor în eficienţa energetică a consumatorilor rezidenţiali şi un altul în ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor publice, unde se preconizează lansarea unui mecanism prin care Ministerul de Finanţe să atragă banii care să fie investiţi în eficienţa energetică a clădirilor publice, iar aceste credite să fie întoarse din economiile obţinute în urma efectuării acestor investiţii.

„Din ceea ce am vorbit şi cu cei de la Banca Mondială, Fondul Monetar, un asemenea exemplu nu am găsit, dar nu ne temem să devenim pionieri şi pe această dimensiune”, a spus Parlicov.

Referitor la transporturi, ministrul a menţionat că acest sector înseamnă 35% din tot consumul de energie, dar aici sunt oportunităţi „probabil mai bune decât în multe alte ţări ale Uniunii Europene”, pentru că Republica Moldova are capacităţi suficiente şi îşi poate permite o creştere accelerată în tot ce ţine de electrificarea transportului.

„Asta cuplată cu un element pe care îl consider relevant pentru discuţia de decarbonizare şi acesta este rolul activ al consumatorului.(…) Ceea ce ne propunem pe această dimensiune este să investim în contorizare inteligentă bidirecţională. Vom finanţa, după ce punem la punct instrumentul de finanţare, vom finanţa staţiile profesioniste de încărcare bidirecţionale, prin care, se poate alimenta şi din automobil gospodăria şi scade presiunea pe reţea atunci când semnalele de preţ sunt corespunzătoare. Iarăşi, aşa cum am spus, spre deosebire de multe alte ţări, avem nişte avantaje în sensul acesta: reţeaua de transport şi faptul că peste 70% din populaţia Republicii Moldova stă în case individuale, unde această încărcare-descărcare a automobilelor este cumva mai sigură ca în blocurile multietajate”, a explicat Parlicov.

Ultimul pilon, a adăugat ministrul moldovean, ţine de integrarea energiei regenerabile în reţea, de capacităţi de echilibrare şi capacităţi de stocare a energiei.

„Toate lucrurile acum sunt în etapa de creare a instrumentelor de finanţare, sperăm să le pilotăm (…). Noi avem nevoie ca toate lucrurile despre care am vorbit să fie cel puţin pilotate, dacă nu o parte din ele trecute-n etapa de masă până la alegerile parlamentare din 2025. Pentru că cel mai important lucru în toată această poveste este să aducem consumatorilor mesajul – pentru că asta încearcă să facă Federaţia Rusă, care încearcă prin războiul hibrid să convingă cetăţenii din Republica Moldova că integrarea europeană asta este ceva dureros, este legată de criză, de preţuri înalte, este legată de toate relele de pe pământ – şi noi trebuie să reuşim să le demonstrăm cetăţenilor noştri până în 2025, până la alegerile parlamentare, că sprijinul Uniunii Europene înseamnă investiţii, înseamnă locuri de muncă, înseamnă viaţă mai confortabilă, înseamnă facturi mai mici, nu mai mari, şi înseamnă dezvoltare şi să facem parte dintr-o familie şi dintr-o piaţă, cea mai mare piaţă la nivel global. Asta trebuie să reuşim în următorii doi ani şi de asta ne grăbim cu instrumentele financiare acum, pentru că fără ele toate lucrurile astea vor rămâne doar o declaraţie de intenţie”, a punctat Victor Parlicov.

Sursa foto: Wikipedia