În condiţiile în care forintul este deja într-o poziţie slabă, după ultima decizie a Băncii Naţionale de a reduce dobânda de referinţă, din luna septembrie, victoria lui Trump la alegerile din SUA a dus cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală la un nivel nemaiîntâlnit după 2022, când Banca Naţională a Ungariei a intervenit de urgenţă prin majorarea dobânzilor.
Unii analişti şi manageri de fonduri spun că acesta ar putea fi doar un preludiu pentru căderi şi mai mari dacă Trump, care descrie tarifele drept „cel mai frumos cuvânt din dicţionar”, îşi pune în aplicare promisiunile din campanie de a majora tarifele pentru produsele importate din China şi Europa.
„Victoria în alegeri a lui Trump creează noi riscuri pentru Ungaria”, spune Roger Mark, analist la managerul de fonduri Ninety One, care a adăugat însă că mişcările forintului după alegerile americane au fost „mult mai bune decât se preconiza”, în pofida scăderilor iniţiale.
„Având în vedere că este o economie foarte deschisă care este puternic legată de sectorul auto european, forintul ungar ar putea fi supus unor noi presiuni”, susţine Roger Mark.
Comisia Europeană a început să modeleze impactul asupra blocului comunitar pe ansamblu şi asupra ţărilor cele mai afectate. Printre acestea ar putea să se numere marii producători auto Germania şi Italia, al doilea mare exportator din UE spre SUA.
Europa Centrală are legături comerciale puternice cu Germania şi sectorul său auto, în condiţiile în care regiunea trimite între 20% şi 30% din exporturile sale spre cea mai mare economie a Europei, care, potrivit analiştilor de la Nomura, este posibil să fie afectată mai mult de tarifele europene decât alte state membre ale zonei euro.
Confruntat cu o economie slabă, Guvernul Orban a presat Banca Naţională a Ungarie să reducă semnificativ dobânda de referinţă, în contextul în care Orban se pregăteşte pentru alegerile din 2026, care se prefigurează a fi cele mai disputate de la revenirea la putere a lui Orban în urmă cu 14 ani.
Ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, care este aşteptat să devină noul guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei în luna martie 2025, a spus că inflaţia ar trebui să fie prioritatea Băncii Naţionale, dar a adăugat că instituţia trebuie să coopereze cu guvernul în domeniul politicii economice.
Unii economişti sunt îngrijoraţi că decidenţii Băncii Naţionale a Ungariei, care gândesc la fel ca şi Orban, ar putea hotărî reduceri semnificative ale dobânzilor, în ideea de a stimula creşterea economică înainte de alegeri, ceea ce ar afecta forintul şi ar alimenta inflaţia, care anul trecut a ajuns la peste 25%, cel mai ridicat nivel din UE.
„Următorul guvernator va trebui să facă o alegere între consolidarea credibilităţii şi independenţei băncii centrale prin concentrarea pe obiectivul central, stabilitatea preţurilor, sau să cedeze la presiunile politice sporite, şi a susţine creşterea economică”, spune Viktor Szabo, manager de portofoliu la abrdn.
„Ne aşteptăm ca forintul ungar să rămână sub presiune de-a lungul intervalului de prognoză, din cauza riscului de tarife americane, evoluţiilor geopolitice locale şi performanţelor economice modeste”, susţin economiştii de la Barclays.