Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanța, în procesul dintre companie și Fisc, și a fost anunțată printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București. Totuși, aceeași instanță nu a fost de acord ca speța să ajungă și la Curtea de Justiție a UE. Cităm din comunicat
Curtea de Apel Constanţa, ca instanţă de fond, în Dosarul nr. 132/36/2024 a dispus următoarele :
– Respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare, formulată de reclamanta Rompetrol Rafinare S.A.;
– Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de reclamanta Rompetrol Rafinare S.A.;
– Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie, aprobată cu completări prin Legea nr.l19/ 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.l86/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie;
– Admite cererea de suspendare a judecăţii formulată de reclamanta Rompetrol Rafinare S.A. şi suspendă judecata cauzei până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate invocată în cauză.
Încheierea este pronunţată cu drept de recurs odată cu fondul asupra dispoziţtiei de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare şi cu drept de recurs asupra măsurii suspendării judecăţii pe toaă durata suspendării.
La finalul anului 2022 Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.
Rompetrol Rafinare a plătit contribuție de solidaritate de 577,6 milioane lei pentru anul 2022 și de 142,9 milioane lei pentru 2023, potrivit rapoartelor companiei. Impunerea este nedeductibilă la calculul impozitului pe profit sau al pierderii fiscale.
Societatea a raportat o pierdere uriașă în 2023, de circa 270 de milioane de dolari și și-a bugetat pierdere și pentru acest an, taxa suplimentară impusă de stat contribuind și ea la această situație. Ca atare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, a procedat deja, în primăvara acestui an, la o depreciere a activelor de aproape un sfert de miliard de dolari.
“Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. Evaluarea a fost realizată în acord cu politica de contabilitate adoptată în 2021, pentru susținerea angajamentului Rompetrol Rafinare de a furniza informații financiare precise și transparente”, arăta compania într-o informare din luna februarie.
“Toți acești factori devalorizează întreg lanțul de active operaționale, iar resursele financiare limitate sunt orientate cu prioritate de companie către proiectele de mentenanță și revizie, dar și către asigurarea investițiilor obligatorii tehnologice și de mediu. Diminuarea semnificativă a resurselor financiare pentru continuarea planurilor de modernizare a activităților curente, dar și a dezvoltării de noi proiecte de eficiență energetică, influențează perspectivele, competitivitatea și stabilitatea regională a companiei”, mai arăta compania.
Oficialii Rompetrol Rafinare spun că într-un singur an din ultimii cinci compania a înregistrat profit – 2022- iar atunci compania a fot pusă să plătească taxa de solidaritate. Penru acest an, compania va plăti și așa numită “taxă pe holding”.