Victorie de etapă pentru Germania. SUA au decis să ridice sancțiunile împotriva companiei care construiește Nord Stream 2

19 05. 2021
w1000_nord_stream_2_01_67139200

„Există o decizie prezidenţială de anulare a sancţiunilor impuse împotriva Nord Stream 2 şi a CEO-ului acesteia, care este cetăţean german”, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă.

Maas a explicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a impus sancţiuni unor entităţi şi nave ruse implicate în construirea Nord Stream 2, precum şi împotriva societăţii care construieşte gazoductul şi a directorului ei, aceştia din urmă fiind însă scutiţi de sancţiuni imediat ulterior.

„Considerăm acest lucru un pas constructiv şi vrem să discutăm mai departe în legătură cu acest subiect cu partenerii noştri de la Washington”, a spus ministrul de externe german, menţionând că administraţia Biden nu a făcut nicio altă promisiune.

„Dar cred că am obţinut încă un interval de trei luni (până la următoarea evaluare a SUA) pentru a discuta cu responsabilii de la Washington cum să procedăm în continuare”, a mai spus Maas.

O sursă citată de Reuters a indicat în mod similar că un raport al Departamentului de Stat al SUA ce urma să fie prezentat Congresului miercuri conchide că Nord Stream 2 AG şi directorul ei, Matthias Warnig – aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin – s-au angajat în „activităţi sancţionabile”, dar că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.

Portalul Axios, citând surse anonime, a dezvăluit marţi că administraţia preşedintelui Joe Biden ar putea să renunţe în curând la sancţiunile împotriva entităţii responsabile cu proiectul construcţiei gazoductului submarin aproape finalizat, Nord Stream 2 AG, în care compania rusă Gazprom este acţionar majoritar. Motivul acestei decizii ar fi recunoaşterea că Nord Stream 2, care va livra gaze ruseşti în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania, este finalizat în proporţie de 95%, iar singura modalitate de a opri proiectul ar fi să se ia măsuri împotriva Germaniei, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului, potrivit Axios.

Oficialii americani susţin că Nord Stream 2, ce ar urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania via Marea Baltică, va face Europa prea dependentă de livrările de energie ruseşti, în timp ce susţinătorii proiectului acuză Statele Unite că subminează conducta pentru a-şi creşte vânzările de gaz lichefiat în Europa.