Şeful reţelei de socializare, care deţine şi Tesla şi Space X, promisese un moment „foarte distractiv”, dar mai presus de toate i-a permis lui Trump să-şi expună temele de campanie în prezenţa unui interlocutor prietenos, hotărât să nu-l contrazică, scrie Agerpres.
Fostul preşedinte republican a promis cu acest prilej încă o dată „cea mai mare deportare din istoria” Statelor Unite, susţinând în mod fals că afluxul masiv de migranţi sub administraţia Biden a dus la creşterea criminalităţii.
„Avem oameni care dau năvală ca şi cum ar fi o (…) apocalipsă zombie”, a admis Musk, care a avut multă vreme o relaţie complicată cu Trump, dar îl susţine public de la tentativa de asasinat de luna trecută.
Discuţia integrală este în videoclipul de mai jos
El a profitat totodată de ocazie pentru a o eticheta pe Kamala Harris, concurenta democrată a lui Trump în cursa pentru Casa Albă, drept candidat „de extremă stângă”. Trump, care face eforturi să contracareze entuziasmul generat de intrarea în cursă a lui Harris, a pus la îndoială legitimitatea acesteia.
Renunţarea lui Joe Biden la candidatură, pe fondul îndoielilor legate de sănătatea sa, „a fost o lovitură de stat”, a mai susţinut candidatul republican – care are şi el de 78 de ani.
Discuţia a fost ascultată de peste un milion de utilizatori în direct, pe o platformă pe care Trump a fost interzis după asaltul de la Capitoliul din Washington din 6 ianuarie 2021.
Convorbirea a început cu mai bine de 40 de minute întârziere, din cauza unor probleme tehnice, prezentate de Musk drept un atac cibernetic. Miliardarul a evocat „un atac masiv DDOS”, (denial of service), menit să blocheze serverele companiei pentru a provoca o întrerupere.
„Acest atac masiv ilustrează opoziţia multora faţă de a auzi pur şi simplu ceea ce are de spus preşedintele Trump”, a spus Musk după ce discuţia a început în sfârşit.
Episodul penibil a amintit de fiasco-ul suferit de X în timpul lansării campaniei fostului candidat republican Ron DeSantis, difuzat pe aceeaşi platformă şi marcat la fel de probleme tehnice, notează AFP.
De la preluarea Twitter de către Musk, care a redenumit-o X şi a permis reactivarea contului lui Trump, platforma a fost criticată pentru că nu ia măsuri împotriva dezinformării, iar detractorii ei o acuză că a devenit purtător de cuvânt al dreptei radicale.
Cu câteva ore înainte de conversaţie, comisarul european pentru piaţa internă şi care are în atribuţii şi domeniul digital, Thierry Breton, l-a avertizat pe Elon Musk, trimiţându-i o scrisoare pentru a-i aminti obligaţiile sale de moderaţie.
Timp de două ore, cei doi miliardari au părut doi amici care stau de vorbă într-un local, fără să se contrazică, mai scrie AFP. Trump, de exemplu, a glumit despre schimbările climatice, explicând că expansiunea oceanelor va avea ca rezultat „mai multe proprietăţi pe malul mării”, lăudând în acelaşi timp maşinile electrice Tesla produse de interlocutorul său, pe care le-a descris ca „incredibile”.
El a profitat de ocazie pentru a se lăuda cu relaţiile sale cu lideri autoritari precum preşedintele rus Vladimir Putin şi Kim Jong Un din Coreea de Nord, promiţând că dacă va reveni la putere, Statele Unite vor fi mai sigure pe scena globală.
„Cred că oamenii subestimează riscul unui al treilea război mondial”, a menţionat Musk.
Acesta a părut chiar să se propună pentru un post în cadrul unei potenţiale viitoare administraţii Trump, explicând că ar dori să participe la o comisie care să „asigure că dolarii contribuabililor sunt cheltuiţi cu înţelepciune”.
Ceea ce a părut a fi o perspectivă atractivă pentru fostul preşedinte, care l-a felicitat pe Musk pentru valurile de disponibilizări pe care le-a impus la X. „Sunteţi cel mai bun reducător de costuri”, a spus Trump.
Elon Musk a încheiat dramatizând mizele alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc peste mai puţin de trei luni.
„Cred că suntem la un punct de cotitură în destinul civilizaţiei şi cred că trebuie să mergem pe calea cea bună”, i-a spus el lui Trump. „Şi cred că sunteţi drumul cel bun”.