Păpuşile sensibile la atingeri de astăzi sau care cântă melodii doar la apăsarea unui buton fac jucăriile trecutului să pară mai demodate decât sunt. Acum două decenii, în librăriile din România se găseau doar câteva păpuşi.
Cu ani în urmă, copiii construiau castele din piese din lemn şi habar n-aveau de jocuri video. Se jucau cu rachetele din tablă şi maşinuţe de plastic şi erau fericiţi.
„O jucărie era un eveniment în viaţa unui copil, primea o jucărie de moş Gerilă şi probabil mai primea o jucărie de ziua lui sau dacă facea o fapta buna în curând o să fie o reîntoarcere la o jucărie tradiţională, o jucărie care deja punea copilul să facă ceva fără pre multă electronică în ea, poate numai de asamblat să dezvolte imaginaţia copilului” , a spus Cristian Dumitru, preşedinte Asociaţia Muzeul Jucăriilor.
Când era urât afară, un pachet de cărţi de joc Păcălici îi ţinea ocupaţi pe micuţi. Seara la culcare, generaţii întregi de copii au strâns în braţe ursuleţi cafenii umpluţi cu paie, cu nasturi în loc de ochi.