Vienna Insurance Group raportează că a înregistrat prime brute subscrise în valoare de aproape 7,9 miliarde de euro în primele șase luni din 2024

Vienna Insurance Group a anunțat astăzi că a înregistrat în primele șase luni din 2024 prime brute subscrise de aproape 7,9 miliarde de euro, în creștere cu 7,9%, veniturile din asigurări au crescut până la 5,9 miliarde de euro, mai mari cu 10% față de aceeași perioadă din 2023.
Economica.net - mie, 28 aug. 2024, 17:28
Vienna Insurance Group raportează că a înregistrat prime brute subscrise în valoare de aproape 7,9 miliarde de euro în primele șase luni din 2024

Profitul înainte de impozitare a crescut la 481 de milioane de euro (+3,9%), iar rata combinată netă s-a îmbunătățit la 93,3% (-0,7 puncte procentuale). Rată de solvabilitate a companiei a ajuns la 265%.

„Rezultatele obţinute de VIG în prima jumătate a anului 2024 demonstrează o creștere puternică pe toate pieţele grupului și pe toate liniile de business. Datorită acestei evoluţii excelente, confirmăm perspectivele pozitive pentru exercițiul financiar 2024, cu un profit solid înainte de impozitare, la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro”, explică Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.

 

Creștere a primelor subscrise pe toate pieţele şi liniile de business

În prima jumătate a anului 2024, volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7,9% față de anul precedent, la 7,886 de miliarde de euro. Primele au crescut nu numai pe toate pieţele, ci și pe toate liniile de business. O creștere semnificativă a primelor s-a înregistrat pe segmentul Piețelor Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein și Turcia), cu un avans de 32,0%, în regiunea ECE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, Țările Baltice, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia și Ucraina) cu o creștere de 11,5%, şi în Austria, cu o creștere a primelor de 6,5%.

 

Veniturile din asigurări au crescut semnificativ

Veniturile din asigurări s-au majorat la 5,919 miliarde de euro (+10,0%), în principal datorită creșterii pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi. S-au înregistrat creșteri pe toate pieţele, cu evoluţii semnificative pe segmentul Piețelor Speciale (+21,5%), în Regiunea ECE extinsă (+14,5%), Polonia (+14,0%) și Austria (+6,5%). În special Turcia crește pe segmentul Piețe Speciale, în timp ce România, Slovacia, Țările Baltice, Bulgaria și Ungaria cresc în regiunea ECE extinsă.

 

Profitul înainte de impozitare continuă să crească

Profitul înainte de impozitare s-a majorat la 481 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2024. Această creștere de 3,9% este atribuită în principal Austriei, Poloniei şi Regiunii ECE extinsă. În Austria, această majorare a profitului este în primul rând rezultatul creșterii veniturilor. În Polonia, această creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut se datorează în principal unui volum semnificativ mai mare obţinut din asigurările generale și profitabilității sporite pe segmentul asigurărilor de viață. În Regiunea ECE extinsă, această creștere este generată în principal de performanța companiilor de asigurări VIG din România și de rata combinată îmbunătăţită din statele baltice.

Rentabilitatea anualizată a capitalului propriu la nivel operațional s-a îmbunătățit la 16,2% (15,1% la sfârșitul anului 2023).

 

Rata combinată netă s-a îmbunătățit semnificativ

Rata combinată netă pentru primele șase luni din 2024 s-a îmbunătățit la 93,3% (prima jumătate a anului 2023: 94,0%), în principal datorită evoluției pozitive a ratei daunelor.

Situate la aproximativ 123 de milioane de euro brut, daunele legate de fenomenele meteo nefavorabile înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au fost cu mult sub cele înregistrate anul precedent (aproximativ 256 de milioane de euro). După reasigurare, VIG a reținut o sumă de aproximativ 112 milioane de euro.

 

Marjă de servicii contractuală (CSM) stabilă

Marja de servicii contractuală, cuprinzând în principal asigurări de viață și de sănătate pe termen lung, a însumat 5,633 miliarde de euro (-2,8%) la 30 iunie 2024. Noua linie de business reprezentată de CSM în asigurări de viață și sănătate se ridică la 216 milioane de euro, cu o marjă de creştere de 9,8%.

 

Rata de solvabilitate

La sfârșitul primului semestru al anului 2024, rata de solvabilitate a Grupului rămâne la un nivel foarte ridicat, de 265% (inclusiv măsurile tranzitorii), demonstrând capitalizarea puternică a VIG.

 

Portofoliu total de investiții de capital în creştere

La 30 iunie 2024, portofoliul total de investiții de capital se ridica la 43,1 miliarde de euro (42,6 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023). Această creştere de 1,1% se datorează în special creșterii numerarului și echivalentelor de numerar, care la rândul lor sunt în principal rezultatul fluxului pozitiv de numerar din activitățile de exploatare și investiții.

 

Perspective pozitive

Vienna Insurance Group a reușit să gestioneze foarte bine până acum impactul provocărilor mediului geopolitic și macroeconomic și continuă să se concentreze pe factorii de succes – continuitate, stabilitate și diversitate. Conducerea VIG confirmă perspectivele pozitive pentru exercițiul financiar 2024, în pofida mediului volatil și, pe baza evoluțiilor excelente înregistrate în prima jumătate a anului, se așteaptă ca profitul înainte de impozitare să se situeze la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 de milioane de euro.

 

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări și fonduri de pensii din 30 de țări fac parte din acest grup cu tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii. Circa 30.000 de angajaţi ai VIG răspund nevoilor de zi cu zi ale celor aproximativ 32 de milioane de clienți. Acțiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 și la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea reputatei agenții internaționale de rating Standard & Poor’s. VIG colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală și de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de preşedintele ales al Statelor UNite, Donald Trump, cu privire la......
ANAF a dat amenzi și a dispus confiscări în valoare totală de peste 117 de milioane de lei în urma controalelor realizate în perioada septembrie – decembrie 2024
ANAF a dat amenzi și a dispus confiscări în valoare totală de peste 117 de milioane de lei în urma controalelor realizate ...
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au aplicat amenzi de 47,3 milioane de lei şi au confiscat bunuri, ...
În acest an, Moșul ne aduce inflație în cutia de ciocolată și în ceașca de cafea
În acest an, Moșul ne aduce inflație în cutia de ciocolată și în ceașca de cafea
Având în vedere că mai este doar o zi până la Crăciun, o perioadă în care dulciurile sunt la mare căutare, prețurile ...
Dräxlmaier, companie cu o importantă activitate în România, va renunța la 600 de locuri de muncă
Dräxlmaier, companie cu o importantă activitate în România, va renunța la 600 de locuri de muncă
Compania germană Dräxlmaier, care activează în România la Hunedoara, Codlea, Satu Mare, Pitești și Timișoara, va ...