Potrivit fundaţiei pentru protecţia animalelor, Agrimon, compania deținătoare a fermei, este cel mai mare producător de ouă din România. Peste 300 de milioane de ouă sunt produse anual în fermele pe care această companie le deține în județul Brăila.
O parte sunt vândute că ouă proaspete, în vreme ce restul sunt transformate în ingrediente pentru produsele procesate, precum paștele făinoase, prăjiturile, biscuiții, produsele de patiserie etc. Ouăle proaspete sunt vadute în rețele mari de supermarketuri din România, precum Kaufland, Billa, Penny, Metro și Selgros. Cele destinate procesării sunt exportate în Germania, Frântă, Italia, Japonia și Rusia.
Vier Pfoten reaminteşte că, de la 1 ianuarie 2012, legislația UE interzice fermelor să mai vândă ouă provenite de la găini ținute în cuști neîmbunătățite, iar Comisia Europeană (CE) a declanșat recent procedura de infringement împotrivă a 14 state, inclusiv România, pentru neconformare.
„Dintr-o scrisoare primită de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA), responsabilă de implementarea interdicției UE, am aflat că unele ferme care au cheltuit fonduri europene pentru a se dota cu cuști convenționale nu-și vor îmbunătăți condițiile până în 2014. Comisia Europeană a anunțat interzicerea cuștilor convenționale încă din 1999, iar societatea Agrimon a avut la dispoziție 12 ani că să se pregătească. În schimb a folosit fonduri UE în 2006 că să-și doteze fermele cu cuști neîmbunătățite. Știm că în prezent nu există nicio bază legală pentru amânarea interdicției. Astăzi, această fermă funcționează ilegal și trebuie inchisă”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe naționale Vier Pfoten România.
În prezent, Vier Pfoten investighează cazuri similare de non-conformare în mai multe state membre UE. Potrivit celui mai recent raport al UE, 47 de milioane de găini ouătoare suferă în continuare din cauza condițiilor de tortură în mari ferme din 14 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Frântă, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Marea Britanie și România).
Potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, fermele din România încă mai țineau, la sfârșitul anului 2011, peste 600.000 de găini ouătoare în cuști neîmbunătățite. Vier Pfoten precizează că Agrimon folosește cuști neîmbunătățite în ferme care, potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, ar fi fost dotate cu cuști îmbunătățite de mai mulți ani. În realitate, fermă Traian deținută de Agrimon în județul Brăila are o capacitate totală de 484.000 de găini ținute în cuști neîmbunătățite, spune fundaţia.
„Dacă este atât de ușor să fie ascunsă realitatea, ne întrebăm care este de fapt numărul real al găinilor care trăiesc în cuști neîmbunătățite, atât în România, cât și în Europa. Situația pare să fie ieșit de sub control. Vom continuă să sprijinim autoritățile cu informații privitoare la fermele cu probleme. Dacă autoritățile nu vor să acționez rapid împotrivă acestora, atunci vom transmite dovezile la Comisia Europeană pentru a susține procedura de infringement. Așteptăm de la CE să înceapă propriile controale mai rapid, pentru a grăbi procesul de implementare a Directivei”, a declarat Helmut Dungler, președinte Vier Pfoten Internațional.
Cuștile convenționale sau neîmbunătățite au fost scoase în afară legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigură găinilor ouătoare condiții minime de bunăstare. Spațiul foarte mic (doar 550 cmA², cât o coală A4), lipsă luminii naturale sau a oricăror îmbunătățiri conduce în foarte multe cazuri la îmbolnăvirea, rănirea și chiar la moartea păsărilor.
De-acum înainte vor fi permise doar cuștile îmbunătățite, care oferă un spațiu de cel puțin 750 cmA² pentru fiecare găină. Vier Pfoten consideră însă că nici aceste sisteme nu pot oferi condiții de bunăstare găinilor ouătoare. Consumatorii care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale chinuite o pot face alegând din raft doar ouăle a căror ștampilă începe cu cifrele „0” sau „1” (crescute în aer liber) . Indicativul „3” este doar pentru cuști înghesuite în hale uriașe.