Vier Pfoten: Sterilizarea în masă a câinilor este singura soluţie pe termen mediu şi lung
Potrivit Vier Pfoten, numeroase studii și tratate, inclusiv concluziile Organizației Mondiale a Sănătății, recomandă aplicarea unui program de control al reproducției și nu adoptarea unei soluții radicale, inumane, scumpe și ineficiente.
Cercetările conduse de Organizația Mondială a Sănătății în perioadă 1981-1988 în cadrul programului A.G.F.U.N.D. / OMS de luptă împotrivă rabiei umane și canine din țările în curs de dezvoltare au relevat faptul că programele de eliminare a câinilor, care prevăd prinderea și eutanasierea câinilor comunitari, sunt atât ineficiențe, cât și costisitoare. Potrivit studiilor, nimic nu dovedește că eliminarea câinilor ar fi avut vreodată un impact semnificativ asupra densității populației canine sau asupra propagării rabiei. În concepția promovată,”controlul populației canine se bazează prioritar pe: sterilizări, vaccinări – implicând înregistrări și marcaj, plus educaţie și supraveghere’.
Vier Pfoten subliniază că o dată ce numărul câinilor este atât de mare ca în România, se pot omorî oricât de mulți câini, pe perioade extrem lungi și tot nu se va reduce numărul acestora, întrucât rata de înmulțire este mult mai rapidă decât capacitatea autorităților de a prinde și omorî animalele. În plus, această rată crește proporțional cu rata omorârii.
În această situaţie, metoda sterilizării masive și rapide, „în covor”, micșorează drastic rata de înmulțire a câinilor, în timp ce procentul deceselor din cauze normale rămâne constant.
Asociaţia pentru protecţia animalelor spune că la fel de importantă este şi apariția unui act normativ – există o propunere legislativă în acest sens, dar care s-a oprit acum aproape doi ani la Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic – care, pe lângă reglementările necesare gestionarii populației animalelor fără stăpân, să oblige și proprietarii să-și sterilizeze exemplarele fără valoare chinologică/drept de montă. Aceasta este singura metodă pentru a stopa fenomenul masiv de abandon al puilor, atât răspândit în zonele cu curți, precizează Vier Pfoten.
„Este regretabil că în România, singura soluție găsită de autorități este uciderea câinilor sau ignorarea problemei, atâta timp cât aceste rapoarte există de foarte mulți ani, iar autoritățile au fost informate de către diverse organizații internaționale de protecția animalelor cu privire la metodă sterilizării masive, ba mai mult decât atât, aceste organizații au oferit sprijin care presupunea ajutoare materiale, sterilizări gratuite și punerea la dispoziția autorităților de personal specializat în vederea demarării unui amplu program de control al reproducției canine”, spune asociaţia.