VIG: Companiile noastre din România au trecut printr-o restructurare amplă şi sunt pe drumul cel bun

Companiile de asigurări deţinute în România de grupul financiar austriac Vienna Insurance Group /VIG/ au trecut printr-un proces amplu de restructurare, numărul angajaţilor diminuându-se la mai puţin de jumătate faţă de nivelul anului 2008, şi sunt pe drumul cel bun în ceea ce priveşte îmbunătăţirea rezultatelor, au declarat pentru AGERPRES oficialii VIG.
Economica.net - mie, 26 aug. 2015, 11:43
VIG: Companiile noastre din România au trecut printr-o restructurare amplă şi sunt pe drumul cel bun

‘Per ansamblu, toate companiile noastre din România sunt în mare măsură pe drumul cel bun în ceea ce priveşte îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor. Am înregistrat o scădere semnificativă a ratei nete combinate (Rata combinată a daunelor este unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru industria asigurărilor şi este calculată ca raport dintre daunele brute apărute, cheltuieli de achiziţie şi administrare şi primele brute câştigate. Un nivel ridicat al acestui raport arată că posibilitatea de a despăgubi conform legii pe cei îndreptăţiţi este mai redusă – n.a.), datorită reducerii pierderilor şi îmbunătăţirii costurilor. Cu toate acestea, România continuă să fie singura piaţă majoră a VIG unde rata netă combinată se menţine peste nivelul de 100%. Pornind de la premisa că actualul context de piaţă se va păstra, mai ales în ceea ce priveşte segmentul asigurărilor auto, rămânem optimişti că vom putea să reducem rata netă combinată sub nivelul de 100% până la finalul anului, dar nu va fi uşor’, a afirmat Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group, într-un interviu acordat AGERPRES.

Concernul austriac Vienna Insurance Group este prezent în România prin intermediul companiilor de asigurări Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă şi a înregistrat în primele şase luni ale anului în curs un volum total de prime brute subscrise de 194,2 milioane euro, în creştere cu 17,6% faţă de perioada similară a anului trecut (165,2 milioane de euro), potrivit datelor VIG publicate marţi.

Operaţiunile din România ale grupului austriac de asigurări au generat în primul semestru din 2015 un profit înainte de impozitare de 3,5 milioane euro comparativ cu un profit de un milion de euro în perioada similară a anului trecut.

În 2008, VIG avea în total aproximativ 5.000 de angajaţi în România, iar în prezent totalul personalului a scăzut sub 2.500 de angajaţi.

‘În ultimii ani, companiile noastre din România au fost nevoite să treacă printr-un amplu proces de restructurare din cauza condiţiilor de piaţă extrem de dificile. De altfel, în prezent numărul angajaţilor noştri reprezintă mai puţin de jumătate din totalul personalului la nivelul anului 2008. Nu este o evoluţie îmbucurătoare, însă nu am avut altă opţiune, având în vedere comportamentul iraţional al unora dintre competitorii noştri şi nivelul extrem de scăzut al primelor din anii trecuţi. Sper că vom ajunge să vedem din nou îmbunătăţiri în ceea ce priveşte condiţiile de pe piaţa asigurărilor, inclusiv datorită unor măsuri foarte responsabile adoptate de ASF. În mod clar, primele semne, pe care le vedem deja anul acesta, sunt foarte încurajatoare. Acest lucru este şi va fi în continuare unul pozitiv pentru industrie, precum şi pentru piaţa muncii. Cu toate acestea, este încă prea devreme să putem spune dacă aceste îmbunătăţiri sunt sustenabile. Ştim că există o serie de iniţiative care, dacă vor fi implementate, vor aduce mari prejudicii pieţei şi vor crea din nou bariere între piaţa din România şi celelalte pieţe de asigurări din Europa. Prin urmare, la nivel de grup vom fi în continuare foarte prudenţi şi vom urmări să optimizăm costurile şi în viitor. Dar aşteptăm cu nerăbdare momentul în care o piaţă cu adevărat funcţională ne va permite din nou să creştem sustenabil şi să avem mult mai mulţi angajaţi decât avem în prezent. Acesta este în mod clar obiectivul VIG pe termen lung’, a arătat Peter Hagen.

Conform raportului VIG publicat marţi, pentru companiile grupului pe piaţa românească, rata netă combinată s-a îmbunătăţit din nou cu aproximativ 5 puncte procentuale şi depăşeşte în prezent cu foarte puţin pragul de 100%.

‘Companiile noastre din România au obiectivul extrem de ambiţios de a ajunge încă din acest an la un nivel sub 100% al ratei nete combinate. Având în vedere eforturile lor considerabile, cred că au o şansă reală să atingă acest obiectiv; cu toate
acestea, multe vor depinde şi de evoluţia generală a pieţei’, a declarat Peter Hagen.

Întrebat dacă piaţa românească de asigurări ar fi pregătită în cazul ‘celui mai rău scenariu’ în cazul companiei Astra Asigurări, oficialul VIG a menţionat că de ani de zile a fost adus în atenţie faptul că unii competitori au un comportament oarecum iraţional şi acest lucru afectează reputaţia pieţei locale.

‘Desigur, nu pot să vorbesc în numele întregii pieţe locale a asigurărilor şi de asemenea nu ştiu care este considerat ‘cel mai rău scenariu’ în situaţia Astra. Tot ce pot să spun este că, de câţiva ani, atragem atenţia că unii dintre competitorii noştri au avut un comportament oarecum iraţional, că acesta dăunează întregii industrii şi în acelaşi timp afectează reputaţia pieţei asigurărilor din România. Cred că instituţiile europene au susţinut eforturile ASF de a readuce reglementările de pe piaţa locală şi activitatea de supraveghere a acestui segment la standarde europene – mă refer aici nu numai la măsurile luate în cazul anumitor asigurători,
ci şi, spre exemplu, la decizia ASF de a supune toate companiile majore de asigurări unei evaluări externe a solvabilităţii şi solidităţii lor financiare. Chiar dacă şi companiile noastre au trecut prin acest exerciţiu destul de împovărător şi costisitor, VIG sprijină acest demers ca fiind o măsură adecvată a supraveghetorului pieţei pentru a garanta că asigurătorii vor avea capacitatea de a-şi îndeplini toate obligaţiile asumate faţă de clienţii lor. Sincer vorbind, sunt sigur că dacă un astfel de test ar fi fost realizat acum câţiva ani, de către fosta autoritate de reglementare, multe dintre problemele cu care se confruntă în prezent piaţa asigurărilor din România ar fi putut fi evitate’, a spus CEO-ul VIG.

Referitor la actualul context financiar internaţional, şeful VIG apreciază că societăţile de asigurări din întreaga lume ar trebui să se reorienteze spre rezultate mai bune în ceea ce priveşte subscrierile.

‘Cred că actualul context, caracterizat de nivelul scăzut al dobânzilor, obligă companiile de asigurări din întreaga lume să se reorienteze spre rezultate mai bune în ceea ce priveşte subscrierile. A trecut perioada în care puteai compensa rezultatele slabe din subscrieri printr-o bună rentabilitate a investiţiilor. Asiguratorii care nu se vor adapta urgent la noua realitate şi vor menţine un nivel insuficient al primelor pentru produsele de asigurare, cel mai probabil vor dispărea. De mai mulţi ani, strategia VIG urmăreşte maximizarea rezultatelor din subscrieri. Acest lucru ne ajută de asemenea să evităm nevoia de a investi în active cu un nivel ridicat de risc pentru a obţine o rentabilitate a investiţiilor peste media ‘normală’ cu scopul de a acoperi pierderile din subscrieri. Evoluţiile pieţei au demonstrat că această strategie este corectă şi, prin urmare, sunt convins că VIG este de departe cel mai bine poziţionat grup de asigurări din Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru a valorifica potenţialul creat de redresarea economică a regiunii’, a mai spus Peter Hagen.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...