Viitoarele licenţe 5G îi vor costa pe operatorii telecom 2% din cifra de afaceri înmulţit cu numărul de ani al valabilității acestora
Prelungirea licențelor de comunicații mobile de generația a doua (2G) și treia (3G va fi posibilă la o valoare minimală care va reprezenta 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.
Licitaţia pentru acrodarea licenţelor 5G este programată să fie lansată la finalul anului viitor.
Pe lângă o creştere de ordin de mărime a vitezei de transfer al datelor, tehnologia 5G va aduce şi latenţă (timp de răspuns) redusă semnificativ. Dacă 4G a adus în principal inovaţii în domeniul entertainment-ului. la nivel de consumator final, 5G va deschide calea către aplicaţii şi oportunităţi în toate domeniile economiei, de la medicină la transporturi la agricultură.
La nivelul Uniunii Europene, se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56 – 58 miliarde euro, la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G, şi cu 20% mai mult decât 3G. Pentru România, se prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro. În plus, o analiză cantitativă de tip input-output realizată pentru examinarea interdependenţelor între 38 de sectoare economice în Uniunea Europeană arată că efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde de euro şi 2,4 milioane locuri de muncă. În acelaşi timp, doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro, respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.