Acesta este cel mai bun scenariu menţionat într-un raport, Global Trends 2030, făcut public luni de Consiliul Naţional de Informaţii al administraţiei americane, relatează Associated Press.
În cel mai prost scenariu, creşterea populaţiei va duce la conflicte pentru apă şi alimente, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, iar instabilitatea va contribui la colapsul economiei globale.
Studiul reprezintă analiza comunităţii de informaţii privind direcţiile spre care se va îndrepta lumea în următorii 15-20 de ani, menită a-i ajuta pe decidenţii politici pentru a se pregăti de cele mai bune sau cele mai proaste scenarii de viitor.
Un punct pozitiv pentru SUA este independenţa energetică. „Cu ajutorul gazelor de şist, SUA vor avea suficiente gaze naturale pentru a acoperi nevoile interne şi pentru a genera potenţiale exporturi globale în următoarele decenii”, se arată în raport.
Printre scenarii se numără şi cel care anticipează o creştere a clasei mijlocii la nivel global, care va fi mai bine educată, conectată prin intermediul tehnologiei şi cu o stare de sănătate mai bună datorită progreselor din medicină. Puterea nu va mai aparţine unui grup restrâns de naţiuni, ci va fi împărţită între reţele şi coaliţii de ţări.
În ţări cu natalitate scăzută şi cu o populaţie care îmbătrâneşte, aşa cum sunt SUA, creşterea economică ar putea încetini. Circa 60% din populaţia lumii va trăi la oraşe.
Resursele de alimente, apă şi energie se vor reduce. „Aproape jumătate din populaţia lumii va locui în zone care vor avea probleme severe cu apa”, se menţionează în raport. Africa şi Orientul Mijlociu se vor confrunta cu cele mai mari riscuri de a suferi de lipsuri de alimente şi apă, China şi India urmând să se numere de asemenea printre statele vulnerabile.
Printre crizele anticipate se numără îngrijorarea privind colapsul economic global, confruntările între naţiunile care nu se adaptează suficient de repede şi posibila extindere a instabilităţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud spre restul lumii.
Tehnologia este văzută ca o posibilă soluţie pentru a preveni unele din aceste conflicte, impulsionând productivitatea pentru a genera venituri în ciuda creşterii populaţiei, a extinderii oraşelor şi a schimbărilor climati
Raportul relevă câteva ‘lumi potenţiale’ pentru 2030.
Sub titlul ‘Motoare blocate’, altfel spus – ‘cel mai prost scenariu plauzibil’, raportul evidenţiază amplificarea riscurilor privind conflictele interstatale. „SUA se izolează, iar globalizarea se blochează”, menţionează documentul.
În cel mai plauzibil scenariu pozitiv, numit ‘Fuziune’, raportul notează că ‘China şi SUA vor colabora într-o serie de chestiuni, conducând la o cooperare globală mai extinsă’.
Raportul atrage atenţia asupra efectelor cel mai probabil catastrofale ale aşa-numitelor ‘lebede negre’, evenimente extraordinare care pot schimba cursul istoriei. Printre acestea se numără o pandemie severă care poate ucide milioane de persoane în doar câteva luni şi o accelerare a schimbărilor climatice care ar îngreuna procesul de a asigura alimente pentru întreaga populaţie a lumii.
Două evenimente pozitive sunt de asemenea menţionate, printre care ‘o Chină democrată şi un Iran reformat’, ceea ce ar putea aduce o mai mare stabilitate globală.