Viitorii patroni ai Rompetrol, chinezii de la CEFC, au obţinut aprobarea preliminară pentru preluarea a 14,16 din Rosneft – Reuters

Grupul CEFC China Energy a obţinut aprobarea preliminară a statului pentru propusa sa investiţie de 9,1 miliarde de dolari în gigantul petrolier rus Rosneft, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 27 sept. 2017, 11:38
Viitorii patroni ai Rompetrol, chinezii de la CEFC, au obţinut aprobarea preliminară pentru preluarea a 14,16 din Rosneft - Reuters

În 8 septembrie, CEFC anunţase că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie care va consolida îşi mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.

Aprobarea a fost obţinută la doar o săptămână după anunţarea tranzacţiei, susţin sursele.

Este o aprobare preliminară de la Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC), ceea ce înseamnă că Executivul şi-a dat acordul în principiu pentru tranzacţie, apreciind semnificaţia sa strategică şi eventual finanţând tranzacţia, apreciază sursele.

Reprezentanţii NDRC şi CEFC nu au comentat informaţia.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari, iar tranzacţia cu CEFC reprezintă cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5%, respectiv 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus.

Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10,2 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participaţie de 19,75%.

Tranzacţia dintre CEFC şi Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăţi companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele ruseşti de stat precum Rosneft. Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Recent, Igor Sechin a declarat că QIA şi Glencore au decis să îşi reducă participaţia la Rosneft şi din cauza deprecierii dolarului faţă de moneda euro, care le-a făcut mai scump serviciul datoriei.

‘Din punctul de vedere al Rosneft, venirea unui astfel de partener este un element pozitiv, deoarece demonstrează că investitorii străini sunt interesaţi în continuare de industria petrolieră rusească’, a declarat Alexander Kornilov de la firma de brokeraj Aton din Moscova.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să îşi extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...