Viitorul BMW iX va permite o încărcare rapidă la 200 kW

Pregătit pentru lansare în a doua jumătate a acestui an, SUV-ul electric BMW iX va fi oferit inițial clienților în două variante cu tracțiune integrală.
Robert Stan - mie, 17 mart. 2021, 10:09
Viitorul BMW iX va permite o încărcare rapidă la 200 kW

Anunțat deja de luni bune, viitorul SUV electric BMW iX va face parte din portofoliul subbrandului BMW i şi, aşa cum BMW i3 şi BMW i8 au funcţionat ca adevărate mașini-concept intrate în producţie, va testa şi pune bazele pentru noi tehnologii şi va crea oportunităţi pentru dezvoltarea mărcii principale, BMW.

Cu un design complet nou, precis şi minimalist, BMW iX este primul reprezentant al unei generaţii noi de automobile pregătită să redefinească experienţa condusului, senzaţia de spaţiu din interior şi relaţia dintre automobile şi pasageri.

BMW iX va intra în producţie la uzina BMW din Dingolfing din a doua jumătate a anului 2021, ca noul port-drapel al BMW Group. Acesta reuneşte cele mai recente evoluţii ale companiei în domeniile inovaţiei strategice – Design, Condus Autonom, Conectivitate, Electrificare şi Servicii. Competenţa acumulată de BMW Group de-a lungul mai multor ani în domeniul dezvoltării durabile a fost canalizată în dezvoltarea BMW iX. Componentele-cheie ale conceptului holistic includ extracţia strict monitorizată a materiilor prime, utilizarea exclusivă a energiei electrice din surse regenerabile în procesul de producţie şi o pondere foarte mare de materiale reciclate.

Motoarele electrice pentru BMW iX sunt dezvoltate după un principiu de proiectare care permite evitarea utilizării pământurilor rare. Sistemul de propulsie foloseşte un motor electric pe puntea faţă şi un altul pe puntea spate şi afişează un nivel de eficienţă fără precedent în segmentul SUV.

BMW eDrive, la a cincea generație

Motoarele electrice pentru BMW iX sunt, la fel ca electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateriile de înaltă tensiune, produsul tehnologiei BMW eDrive de generaţia a cincea. BMW iX va fi oferit în două variante de model de la lansare. La BMW iX xDrive50 tracţiunea integrală electrică produce o putere de peste 370 kW (500 CP) şi permite accelerarea de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 5.0 secunde. Acest stil dinamic împărtăşeşte se remarcă alături de o autonomie de peste 600 de kilometri în ciclul de testare WLTP. BMW iX xDrive40 are o putere de aproximativ 240 kW şi realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în puţin peste 6.0 secunde. Autonomia sa conform ciclului WLTP depăşeşte 400 de kilometri.

Livrarea instantanee a puterii şi caracteristicile majore de performanţă ale sistemului de propulsie sunt însoţite de o eficienţă remarcabilă reflectată în valorile consumului de energie electrică conform WLTP de mai puţin de 21 kWh/100 km pentru BMW iX xDrive50 şi sub 20 kWh/100 km în cazul BMW iX xDrive40. Conform BMW, cifrele referitoare la performanţă, consum de energie şi autonomie sunt valori preliminare, raportate la stadiul actual de dezvoltare al automobilului.

Încărcare rapidă pentru BMW iX. 120 km în doar 10 minute

Noua tehnologie de încărcare a BMW iX permite încărcarea rapidă DC (curent continuu) cu o putere de încărcare extrem de mare. Conform LifeNews.ro BMW iX xDrive50 îşi poate alimenta bateria de înaltă tensiune cu până la 200 kW – adică în 10 minute poate lua suficientă energie la bord pentru a creşte autonomia automobilului cu peste 120 de kilometri. Puterea maximă de încărcare a BMW iX xDrive40 este de 150 kW, ceea ce înseamnă că, prin conectarea maşinii la o staţie de încărcare rapidă timp de 10 minute, se completează cu energie suficientă pentru încă minimum 90 de kilometri. La ambele variante de model, încărcarea bateriei de înaltă tensiune poate fi mărită de la 10 la 80% din capacitatea sa maximă în mai puţin de 40 de minute.

„Am făcut o promisiune şi vom îndeplini această promisiune: lansarea pe piaţă a BMW iX va începe la sfârşitul acestui an cu o abordare în două direcţii – sub forma BMW iX xDrive 40 şi BMW iX xDrive 50”, a declarat Pieter Nota, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG.

Pentru că prețurile pentru piața românească nu sunt încă publice putem doar menționa că, în Germania, acestea sunt de 77.300 de euro pentru versiunea BMW iX xDrive 40 şi de 98.000 de eurouro pentru BMW iX xDrive 50.

Noul set de instrumente tehnologice care debutează la BMW iX oferă şi o platforma pentru progrese semnificative în domeniul condusului autonom şi al serviciilor digitale. De exemplu, nivelul puterii de calcul a fost dezvoltat pentru a procesa de 20 de ori volumul de date al modelelor anterioare. Ca rezultat, acum poate fi procesat aproximativ dublul cantităţii de date de la senzorii automobilului, în comparaţie cu situaţia anterioară.

„Prin tehnologia de la BMW iX stabilim noi standarde industriale. iX are mai multă putere de calcul pentru procesarea datelor şi o tehnologie a senzorilor mai puternică decât cele mai noi automobile din gama noastră actuală, are capacitate 5G, i se vor oferi funcţii de condus autonom şi de parcare noi şi îmbunătăţite şi utilizează cea de-a cincea generaţie foarte performantă a sistemului nostru de propulsie electric”, menționează Frank Weber, membru în Consiliul de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare.

Pe lângă plăcerea de a conduce o mașină electrică și performantă, dezvoltarea durabilă este un element permanent al caracterului mărcii BMW i. Utilizarea responsabilă a resurselor şi minimizarea amprentei de dioxid de carbon a unui produs în toate etapele ciclului său de viaţă stau la baza abordării inovatoare a mobilităţii premium promovată de BMW i. Iar acest concept atotcuprinzător a fost implementat mai riguros ca niciodată în dezvoltarea şi producţia noului BMW iX.

Impulsul puternic oferit de marca BMW i în poziţia de lider în acest domeniu a ajutat BMW Group să se afirme ca cea mai de succes şi durabilă companie din lume în domeniul mobilităţii premium. Pentru a realiza acest lucru, s-au făcut progrese într-o mare varietate de domenii care afectează fabricarea şi utilizarea automobilelor tuturor mărcilor BMW Group. Măsurile de optimizare a dezvoltării durabile sunt definite pentru fiecare model şi acoperă toate fazele – de la producerea materiilor prime, trecând prin producţie şi utilizare, până la reciclarea ulterioară.

Amprenta de dioxid de carbon rezultată este menţionată într-un document de validare aprobat de auditori independenţi. Certificatul pentru BMW iX xDrive 40, de exemplu, arată că emisiile de CO2 pe tot ciclul de viaţă sunt cu aproximativ 45 % mai mici decât cele ale unui Sports Activity Vehilce cu motor diesel comparabil pentru peste 200.000 de kilometri de utilizare. Utilizarea energiei verzi pentru producerea atât a celulelor bateriei, cât şi a automobilului şi utilizarea mai crescută a materialelor secundare reduc emisiile de CO2 cu 18 % în comparaţie cu producţia maşinii în cazul în care aceste măsuri nu sunt implementate.

Între 2006 şi 2019, BMW Group a reuşit să reducă emisiile de CO2 din producţia de automobile cu peste 70 %. În comparaţie cu nivelurile din 2019, cantitatea de CO2 per automobil este pregătită să fie redusă cu încă 40 % până în 2025 şi cu 80 % până în 2030. Începând cu 2020 a fost achiziţionată extern doar energie electrică generată din surse regenerabile pentru fabricarea automobilelor în toate uzinele din reţeaua globală de producţie a BMW Group.

Citește și:

– Vehiculele BMW vor avea un nou iDrive spre finalul acestui an. Sistemul debutează pe modelul iX
– Profitul BMW a scăzut anul trecut la 5,2 md. euro. În 2021 marca va avea în portofoliu cinci modele electrice

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...