Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Olaf Scholz ”a afirmat că a înţeles că există dezbateri pe acest subiect în Bundestag la care participă toate partidele”, potrivit unor surse apropiate viitorului cancelar social-democrat. Succesorul Angelei Merkel ”şi-a semnalat simpatia pentru o astfel de reglementare” marţi, în cursul unei reuniuni între Merkel, succesorul acesteia şi liderii celor 16 landuri ale Germaniei, care ar putea duce la o înăsprire a restricţiilor anti-Covid, au precizat sursele citate.
Închiderea barurilor şi a cluburilor sunt luate în considerare, potrivit presei germane. Germania a exclus până acum varianta radicală de impunere a vaccinării, aşa cum a procedat statul vecin Austria.
Obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând. Dar situaţia sanitară rămâne foarte tensionată marţi, cu o rată de incidenţă de 452,2 la 100.000 de locuitori.
Campania de vaccinare a dus până acum la vaccinarea completă a aproximativ 57 de milioane de persoane (68,5%). Vaccinarea obligatorie, respinsă mult timp de majoritatea germanilor, este de acum cerută de aproape două treimi dintre ei (64%), potrivit unui sondaj recent realizat de RTL şi ntv.
Măsurile de izolare parţială, legale
Tot marți, Curtea Constituţională a Germaniei a decis marţi că măsurile de izolare parţială luate de guvern de la începutul pandemiei au fost justificate şi proporţionale. Decizia deschide calea pentru o înăsprire suplimentară a restricţiilor împotriva noului val de COVID-19, scrie AFP.
Restricţiile privind contactele, ieşirile şi închiderea şcolilor „în situaţia de risc extrem al pandemiei au fost compatibile cu Legea fundamentală”, a decis cea mai înaltă instanţă din Germania, ca răspuns la un recurs depus în urmă cu câteva luni de opozanţii măsurilor de izolare parţială impuse de autorităţi în timpul vârfurilor anterioare de contagiune.
Decizia Curţii din Karlsruhe era aşteptată, deoarece a fost luată cu doar câteva ore înainte ca cancelarul german Angela Merkel şi succesorul său Olaf Scholz să se întâlnească cu liderii guvernelor regionale pentru a decide dacă vor înăspri restricţiile.