Viitorul criptomonedelor: analiştii prevăd o cădere a Bitcoin până la valoarea zero

Criptomonezile au avut un an dificil în 2018, când au înregistrat pierderi de peste 480 de miliarde de dolari pe întreaga piață, potrivit datelor de la Coinmarketcap. După ce a atins un nivel record în anul 2017, de aproape 20.000 de dolari, valoarea Bitcoin, cea mai puternică criptomonedă din lume după capitalizarea pieţei, a scăzut dramatic anul trecut. Joi, la prânz, un bitcoin se tranzacţiona la 3.559 dolari, valoare care scade puţin câte puţin în fiecare zi. În aceste condiţii, preţul pentru un bitcoin ar putea ajunge la zero, potrivit unui investitor de top în spaţiul criptografic, care a făcut declaraţiile pentru CNBC în timpul unei dezbateri, care s-a axat pe viitorul tehnologiei blockchain.
Lidia Neagu - joi, 24 ian. 2019, 20:06
Viitorul criptomonedelor: analiştii prevăd o cădere a Bitcoin până la valoarea zero

„Cred că este o tehnologie minunată, dar nu cred că este o monedă. Nu se bazează pe nimic”, a declarat Jeff Schumacher, fondatorul companiei de investiţii BCG Digital Ventures, la Davos, Elveția.

Schumacher este un investitor de top pentru companiile cu un rol important în domeniul blockchain. În timpul dezbaterii, Glenn Hutchins, președintele companiei de cercetare în domeniul investiţiilor North Island, a spus că rolul viitor al bitcoin va canaliza în primul rand caracteristica monedelor virtuale de a putea fi stocate „la rece”, pe suport media, pentru a fi utilizate la o data ulterioară.

„S-ar putea ca rolul bitcoin-ului în sistem ar putea fi să aducă valoare înapoi, să vă mențină valoarea acolo în timp ce aveți monede care au alte destinaţii de utilizare şi pe care nu le utilizați în acest moment”, a spus Hutchins.

Citeşte şi: 1 din 10 români declară că deține criptomonede și 1 din 3 vrea să cumpere

El a adăugat, ca și alţi participanți la conferinţa de la Davos, printre care investitoarea Edith Yeung și Brad Garlinghouse, directorul executiv al Ripple, că accentul pus de el ca investitor se bazează pe tehnologia blockchain.

„Sunt mult mai puțin interesat să investesc în jurul valorii de bitcoin ca o unitate monetară sau echivalentul în valută, sau chiar blockchain ca un registru contabil. Mă gândesc mult mai mult la protocoale, cu alte cuvinte, ce va face protocolul de bază ca o consecință a acestora, ce monede sunt valoroase şi care nu”, a spus Hutchins.

În cazul bitcoinului, blockchain-ul este un registru public de activitate descentralizat, care nu este deținut de nici un individ. În schimb, este menținut de o rețea de oameni care rulează computere specializate pentru a rezolva probleme criptografice complexe. Dar bitcoin are multe probleme, inclusiv timpii de tranzacționare lenți, cu costuri ridicate.

Schumacher a declarat că industria încearcă acum să creeze „sisteme descentralizate deschise”. Acestea ar fi, în esență, protocoale de generație următoare sau infrastructură pe care companiile ar putea să le execute, similar cu cele de la Cloud Computing.

Adoptarea blockchain

Speranţa bitcoin stă în tehnologiile care s-au dezvoltat în jurul său şi monedelor alternative, care au creat o industrie capabilă să ofere servicii cu valoare reală în economia reală. Aplicaţiile tehnologiilor de tip blockchain în banking, transporturi, guvernanţă şi aşa mai departe sunt încă la început de drum şi au potenţialul să creeze o nişă puternică în sectorul IT.

Următoarea generație a tehnologiei blockchain este în curs de dezvoltare. Yeung a spus că vede deja o adoptare rapidă a tehnologiei blockchain în domeniul plăților, în special în Asia.

„Multe țări în curs de dezvoltare, unde nu au carduri de credit, nu există o infrastructură specială, este mai ușor să efectuezi plăți prin blockchain. De exemplu în Asia, veți vedea mai multe plăţi de acest gen în Asia decât SUA și Europa”, a declarat Yeung pentru CNBC.

Citeşte şi: Impozit pe bitcoin. De când intră în vigoare impozitarea

Ripple, CEO-ul Garlinghouse, a declarat că se așteaptă la o adoptare mai largă a tehnologiei blockchain în aproximativ cinci ani, în timp ce Schumacher a dat ca termen trei ani. Cu toate acestea, Hutchins a spus că, în cele din urmă, consumatorii nu vor vorbi despre ce blockchain este folosit, ei vor să ştie doar cât de bună este utilizarea unui produs sau serviciu.

„Când trimiteți un e-mail astăzi, nu vă gândiți la tehnologia de bază pe care o utilizați. Deci puteți să ne auziți pe noi acum că vorbim despre ce protocol folosim, ce soluții tehnologice, câte tranzacții pe secundă, dar eventual ce se va întâmpla este că veţi adăuga valoarea pe o parte şi pe cealaltă parte va trebui să iasă ceva valoros şi nu îţi va păsa ce tehnologie are la bază. În acel moment ştii că ai atins succesul, a spus Hutchins.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...