Viitorul estului Ucrainei, discutat în culisele Forumului de la Davos – presă
Acest forum informal, care s-a desfăşurat mai mult sau mai puţin confidenţial, a pledat pentru organizarea unui summit al liderilor politici din Rusia, Ucraina, Europa şi SUA la Geneva pentru a discuta cu privire la viitorul Ucrainei, scrie Agerpres.
La această reuniune au participat 16 persoane, inclusiv şeful WEF şi directorul executiv al forumului Philipp Rösler, care până în decembrie 2013 a ocupat postul de ministrul al economiei şi vicecancelar al Germaniei.
Germania a fost de asemenea reprezentată de şeful corporaţiei BASF, Kurt Bock, şi CEO al gigantului Siemens, Joe Kaeser.
De partea rusă au fost prezenţi liderul Rosnano, Anatoli Ciubais, directorul Sberbank, Gherman Gref, preşedintele VTB, Andrei Kostin, şi proprietarul principal al Severstal, Aleksei Mordaşov.
Ucraina a fost reprezentată de cofondatorul şi directorul general al companiei Horizon Capital, Natalia Iaresko, fondatorul EastOne Group, miliardarul Viktor Pinciuk, guvernatorul (oficial) al regiunii Doneţk, Serghei Taruta, şi şeful holdingului de investiţii KM Core, Evgheni Utkin.
În fine, mediul de afaceri american a fost reprezentat de şefii corporaţiilor Alcoa şi PepsiCo, Klaus Kleinfeld, respectiv Indra Nooyi, precum şi liderul companiei de audit Ernst and Young, Mark A. Weinberger.
Un alt participant a fost Werner Hoyer, directorul Băncii Europene de Investiţii (BEI), cu sediul la Luxembourg.
Participanţii la reuniune au întocmit un plan de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei pe cale paşnică din 10 puncte. Ei au propus ca în viitorul apropiat să fie organizat un summit al liderilor politici din Rusia, Ucraina, Europa, SUA la Geneva pentru dezbaterea acestei iniţiative.
Deşi întâlnirea a avut un caracter ‘privat’, pe site-ul WEF a fost postat acest plan din zece puncte. Astfel, oamenii de afaceri şi-au exprimat sprijinul pentru acordul de încetare a focului în Ucraina, semnat sub egida OSCE la Minsk la 5 septembrie. Ei solicită ca situaţia din estul Ucrainei să fie monitorizată până la instalarea unei securităţi depline în regiune.
Aceştia fac apel să se pună capăt retoricii ‘provocatoare’ în favoarea normalizării dialogului între toate părţile.
În opinia lor, este important să se ‘stabilească modul în care pot fi evitate sancţiuni suplimentare şi măsuri de represalii’ şi cum pot fi eliminate restricţiile comerciale şi financiare.
Comunitatea internaţională trebuie să asigure ‘securitatea şi suveranitatea Ucrainei’. Nu se specifică dacă acest lucru presupune şi revenirea Crimeii anexată de Rusia înapoi în componenţa Ucrainei, potrivit agenţiei de presă citate.
Părţile implicate în conflict trebuie să recunoască ‘supremaţia dreptului internaţional asupra intereselor naţionale’, îndeamnă oamenii de afaceri.
Ei susţin dreptul Ucrainei de a alege în mod independent alianţa la care să adere, dar cer Kievului să se gândească la statutul de nealiniere, dând ca exemplu Finlanda, Suedia şi Elveţia ca model de neutralitate politică şi militară.