Programul de guvernare al celor patru partide este așteptat până la finalul săptămânii viitoare.
Liderii celor patru partide nu se vor mai reuni joi pentru noi discuții despre formarea Guvernului. O nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare, când va fi o discuție și cu ministrul Finanțelor privind situația bugetară a țării.
Potrivit surselor din negocieri, nu va exista o rotativă guvernamentală, așa cum s-a întâmplat în precedenta coaliție PSD-PNL, iar cele patru partide au stabilit cum vor fi împărțite ministerele.
Astfel, PSD ar urma să aibă șapte miniștri în viitorul guvern, PNL – 4, USR – 3 și UDMR – 2. Pe lângă premier vor exista și trei vicepremieri, toți cu portofolii. Nu va exista niciun vicepremier fără portofoliu.
Va exista și o reducere a numărului de ministere din viitorul guvern. Energia nu va mai avea un minister de sine stătător și se va întoarce la Ministerul Economiei, iar Familia va reveni la Ministerul Muncii. Amintim că Ministerul Familiei a fost, înființat în 2021, când s-au pus bazele coaliției PSD-PNL-UDMR, iar la acea vreme i-a revenit Gabrielei Firea.
Există, de asemenea, discuții între cele patru partide privind revenirea Cercetării și Inovării la Ministerul Educației Naționale. Cele patru partide au agreat și o reducere a numărului secretarilor de stat în cadrul viitorului guvern.
În momentul formării coaliției, cele patru partide au pornit discuțiile privind un candidat comun care să reprezinte „tabara pro-europeană” în alegerile prezidențiale.
Potrivit surselor din cadrul negocierilor, formațiunile au stabilit ca regulă ca acest candidat să nu fie unul dintre actualii președinți de partid, mai exact Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi sau Kelemen Hunor.
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică.