Viitorul nu sună bine. Preţurile alimentelor continuă să crească la nivel global

Economica.net
05 04. 2012
alimente__fructe_legume__cumparaturi_67743200

Indicele Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU măsoară lună de lună fluctuaţiile de preţ pentru un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.

FAO a ridicat totodată cu un milion de tone estimările privind stocurile de cereale la nivel mondial în 2012, la 519 milioane tone, cu 15,6 milioane tone, respectiv 3,1% mai mult faţă de nivelurile iniţiale.

Instituţia, cu sediul la Roma, a confirmat totodată prognoza anterioară privind producţia mondială de grâu, care ar trebui să scadă în acest an cu 1,4% faţă de nivelul record de anul trecut, la 690 milioane tone.

Creşterea preţurilor alimentelor poate antrena presiunile inflaţioniste, într-o perioadă de relaxare extremă a condiţiilor de politică monetară din economiile dezvoltate, precum SUA şi zona euro.

Preţurile alimentelor au atins recorduri istorice în luna februarie a anului trecut, în paralel cu declanşarea Primăverii Arabe. Preţurile s-au retras de atunci, însă revenirea pe creştere în primul trimestru din 2012 ar putea readuce în atenţia pieţelor presiunile inflaţioniste.

Pieţele internaţionale ale alimentelor au fost agitate în ultima perioadă de situaţia din Iran, care cumpără masiv cereale la preţuri peste nivelul pieţei din cauza sancţiunilor economice instituite de Vest.