„Viitorul nu sunt roboții, ci mințile augmentate”. Un psiholog român face peste 2 milioane de euro pe an antrenând neuronii antreprenorilor și sportivilor cu o tehnologie îmbunătățită de el

Doctorul în management și psihologul Costin Dămășaru a investit în ultimii cinci ani aproximativ 1,5 milioane de euro pentru ca managerii, antreprenorii, sportivii profesioniști, copiii să-și poată îmbunătăți performanțele mentale și sănătatea printr-un fel de joc. Business-ul lui a ajuns la 2 milioane de euro în doar câțiva ani și se va extinde pe piețe externe, începând cu SUA.
Alina Stanciu - Dum, 22 oct. 2023, 21:53

În cele două centre sub brandul Veruvis pe care le operează în București, dintre care unul dedicat copiilor, clienții Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru conduc cu „puterea minţii”, prin modularitatea undelor cerebrale, mai exact, un avion de vânătoare sau un alt aparat de zbor , într-un simulator performant de gaming. În acest mod, își pot optimiza reţelele neuronale disfuncţionale, având ca efect un somn mai odihnitor,  faptul că devin mai intuitivi, mai inovativi, își gestionează mai bine emoțiile, au o capacitatea crescută de înțelegere a contextelor și de a lua decizii asumate, obiective, nu atât de mult influențate de emoții. 

Potrivit managerului Veruvis, testele au arătat că după antrenamentele  neuronale, antreprenorii pot identifica și fructifica  mult mai rapid oportunități, procesul de colectare, procesare și utilizare a informației în context devine mult potențat. Iar lucru acesta se vede și pe hărțile mentale, pentru că aceste antrenamente sunt precedate de o mapare a creierului.

La o primă ședință, creierul clientului este mapat prin intermediul unei căști pe care trebuie să o poate pe cap, în timp ce se uită la un filmuleț. Urmează o discuție cu experții centrului pentru ca mai apoi, împreună cu alți specialiști din SUA, să se dezvolte un protocol de antrenament personalizat.

Cum arată practic acest antrenament?

Creierul controlează un sistem, o mașină de curse sau un sunet. Când creierul se optimizează, mașina pornește și se aude sunetul. Altfel, nu. În principiu, este vorba despre condiționarea operantă, similară experimentului cu câinele a lui Pavlov. Creierul este recompensat ( prin mișcarea mașinii) când funcționează optim.

„Este mai mult decât un aparat. Este un sistem integrat de catalizare a proceselor neuroplastice, adică un aparat care identifică rețele neuronale, un soft care permite antrenamentul, conexiunea dintre ele, contextul în care te afli. Este un sistem pe care l-am adaptat pornind de la alte sisteme existente în SUA , iar acum am inventat încă două unice în lume”, a explicat Costin Dămășaru, care și-a testat invențiile chiar pe el. 

„Am fost primul meu client pe care l-am ajutat. Acest proiect a venit în urma unei experiențe de viață care m-a pus în situația de a găsi singur o soluție pentru o problemă cu care nimeni nu mă putea ajuta. Timp de cinci ani, m-am confruntat cu tinitus (țiuit în urechi n.red), motiv pentru care  am început un periplu internațional în căutarea unui remediu. Așa am ajuns la MIT în Boston și am găsit acest sistem prin care pot să antrenez creierul”, mai spune psihologul care a lansat recent pe piață un tip de antrenament prin care se pot accesa rețele neuronale primare, din perioada de făt, pentru a le antrena.

” Este un sistem cu dry-floating (capsulă de plutire uscată) în care clientul plutește și antrenează creierul. Se produce o regresie, creierul ajunge în anumite zone în care era în uterul mamei. Își aduce aminte. Și acolo le antrenăm. Are aplicații în traumă transgenerațională, depresie severă, anxietate, dar și în creșterea performanței”

Planuri de „export”

În 2022, business-ul lui Dămășaru s-a cifrat la aproximativ 2 milioane de euro și mizează anul acesta pe o creștere de 35%. În plus, începând de anul viitor, își va extinde serviciile și pe piața din SUA, iar din 2025 și pe alte piețe. „Pentru noi, România este un loc foarte important, însă este o piață mică și ritmul de creștere este foarte lent. Mergem în piețe mature, care au trecut de anumite etape și care înțeleg necesitatea unor abordări inovative, non-invazive”, spune fondatorul Veruvis care crede că „viitorul nu sunt roboții, ci mințile augmentate”. El a studiat la  Massachusetts Institute of Technology din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership și este doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate din București și Masterand în Neuroștiință Aplicată în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania.

„Avem în plan să penetrăm piața din Statele Unite alături de  parteneri de acolo. Noi avem două direcții majore de business –  una este de a ajuta clienții din categoria directorilor, antreprenorilor, sportivilor de performanță, oameni care vor să-și augmenteze performanțele neuronale. De asemenea, avem adulți care vin pentru probleme de depresie, anxietate severă, vertij etc. Cealaltă adresează copiii tipici, pentru performanțe mai bune, sau atipci, precum copii cu autism, ADHD etc”, mai spune antreprenorul care va lansa în curând și o academie de pregătire și certificare terapeuți precum și o divizie tech care se va ocupa, la nivel local, de producția de hardware. În primul an, estimează că va certifica în jur de 50 de traineri.

Ce înseamnă să-ți augmentezi creierul. AI vs om în lumea modernă

În ceea ce privește importanța augmentării ( potențării creierului uman) specialistul spune că acum se investește mai degrabă în inteligența artificială și mai puțin în cea umană. Ceea ce expune omenirea la riscuri – „Din punctul meu de vedere, viitorul o să fie unul comun. Nu o să se renunțe la inteligența artificială, însă este important ca noi, ca oameni, să păstrăm un control și să ne augmentăm. Altfel, vom rămâne în urma softului, care va prelua din ce în ce mai mult. În momentul în care va învăța să imite emoții, empatia, atunci o să avem o reală problemă. Sunt foarte multe cărți care vorbesc despre pericolul AI.  Iar noi preferăm să investim sume colosale în dezvoltarea AI, o structură pe care nu o înțelegem. În schimb, preferăm să ignorăm, să abrutizăm, să drogăm, să  poluăm structură foarte puternică, arhaică, pe care o avem cu toții ( creierul n.red) altfel încât calitatea vieții noastre scade”, explică fondatorul Veruvis.

Potrivit acestuia, și 1% dacă optimizezi un creier, rezultatele sunt  absolut uluitoare.

„Există o glumă care spune că folosim 10% din creier. De fapt, folosim 100% din creier, dar optimizat în proporții de 10%”.

Cum arată creierul unui antreprenor

Potrivit informațiilor colectate făcând în jur de 6.500 de hărți ale creierului (prima etapă a antrenamentului neuronal personalizat ) prin qEEG (o electroencefalogramă cantitativă), Dămășaru spune că antreprenorul are în general  un creier foarte adaptabil, dar ineficient din punct de vedere energetic, consumând foarte multe resurse. De asemenea, antreprenorul are o înțelegere foarte bună a contextului, o înțelegere a oportunităților și o dorință foarte puternică de a reuși. Totodată, procesul imaginativ care vine din cortexul prefrontal este foarte dezvoltat, iar cerebelul este hiperactivat – tot timpul creierul a unui antreprenor este în alertă.

„Antreprenorii au un creier care se împrumută din viitor, astfel că, la o vârstă foarte fragedă, de 40-50 de ani, apare neurodegenerarea, din cauza oboselii extreme, a nopților nedormite, a incapacității antreprenorului de a putea avea un comportament docil și mai blând cu creierul său. Ideea este să învețe cum să aibă rezultate mai bune, însă cu consum energetic mai mic”.

Ce ar putea face antreprenorii pentru a avea un creier sănătos? „Câte 20-30 de minute la fiecare 4-5 ore să stea cu ei, să mănânce încet, să-și ia timp pentru ei și să se gândească că există motive pentru care este nevoie să fie puternici, însă sunt și motive pentru care este nevoie să fie mai blânzi cu ei, să nu se forțeze atât de puternic”.

Damasaru

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi Portocaliu de vânt puternic, ploi şi ninsori viscolite, probleme în......
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va depune jurământul abia pe 20 ianuarie 2025, dar anturajul său ia în considerare ...
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare ...
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...