Viitorul „Steve” al Microsoft prezintă miercuri Windows 8

Directorul diviziei Windows a Microsoft şi posibil viitor CEO al grupului, Steven Sinofsky, va prezenta miercuri, la Barcelona, Windows 8, cea mai importantă versiune a sistemului de operare din ultimul deceniu.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 16:24
Viitorul

Optimizat pentru operare digitală şi microprocesioane de putere mică, Windows 8 poate fi instalat pe tablete, PC-uri şi laptop-uri, iar în viitor chiar şi pe telefoane mobile.

Windows 8 ar putea revigora una dintre cele mai profitabile mărci din istoria business-ului şi l-ar putea propulsa pe Sinofsky în poziţia de director general al Microsoft, atunci când Steve Ballmer va decide să se retragă.

Sinofsky are cunoştinţele tehnice şi calităţile de „showman” necesare pentru a conduce Microsoft, consideră Frank Artale, director general al companiei de investiţii Ignition, înfiinţată de un grup de foşti directori ai grupului.

Susţinătorii lui Sinofsky afirmă că acesta a adus ordine în procesul de dezvoltare a aplicaţiilor informatice de la Microsoft, care se desfăşoară uneori haotic, parţial prin eliminarea unor trepte ierarhice printr-un proces numit la nivel intern drept „sinofskyzare”.

Criticii susţin pe de altă parte că Sinofsky nu are carisma necesară pentru prima funcţie din grup şi se întreabă dacă are sclipirile tehnice ale lui Gates sau capacitatea analitică şi personalitatea puternică a lui Ballmer.

Majoritatea analiştilor sunt de acord totuşi că succesul Windows 8 ar face din Sinofsky posibilul succesor la conducerea Microsoft.

Mobile World Congress Barcelona este cel mai important eveniment din cariera lui Sinofsky, care este în mare parte necunoscut în afara industriei tehnologice.

Sinofsky şi-a început cariera la Microsoft în 1989, imediat după absolvirea studiilor, şi a atras rapid atenţia lui Gates, care l-a numit asistentul său tehnic.

Gates l-a apreciat pe Sonofsky ca şi pe J. Allard, forţa din spatele Xbox, pentru că l-au ajutat să înţeleagă amploarea revoluţiei Internetului.

În 1998, Sinofsky a devenit vicepreşedinte al Microsoft şi, după dezvoltarea cu succes a Office 2003 şi 2007 şi-a creat reputaţia de „shipper”, o mare onoare într-o companie care apreciază mai mult decât orice aducerea produselor pe piaţă.

Sinofsky a fost transferat la divizia Windows în 2006, iar în 2009 a preluat conducerea acesteia.

În pofida funcţiei importante pe care o deţine, Sinofsky, cunoscut pentru ID-ul de mail „SteveSi”, îşi face încă timp să răspundă personal emailurilor şi să stea de vorbă pe coridoare, chiar dacă nu este întotdeauna persoana pe care să vrei să o întâlneşti.

Discuţiile cu Sinofsky pot fi dure, afirmă colegii, dar nu înjură ca Gates şi nu ţipă ca Balmer.

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a patronat o creştere uriaşă a vânzărilor şi profitului, dar a fost şi criticat încă din prima zi în funcţie.

Acţiunile Microsoft au atins săptămâna trecută maximul ultimilor patru ani, dar se află în prezent la acelaşi nivel ca acum zece ani, iar capitalizarea de piaţă a grupului este la jumătate din cea a Apple.

Criticile au ajuns la apogeu în mai anul trecut, când directorul fondului de hedging Greenlight Capital, care deţinea la acea dată 0,1% din acţiunile Microsoft, a spus că grupul are un viitor solid dar este timpul ca Ballmer să demisioneze pentru a da şi altuia o şansă.

Succesul Windows 8 ar putea contribui la aducerea la tăcere a criticilor şi ar fi în avantajul lui Sinofsky, deşi nu toată lumea crede că ar fi potrivit ca CEO al Microsoft.

„Bill Gates avea o minte uimitoare. Puteai să îi arăţi un diapozitiv în PowePoint şi să te întrebe cu ce diferă de un altul de acum trei ani. Steve Ballmer este cea mai intuitivă persoană în domeniul matematicii cu care am lucrat. Steve Sinofsky nu este nici una nici alta”, a spus un fost director la Microsoft.

Dacă Microsoft nu va căuta în afara companiei viitorul său lider, cea ce ar fi o surpriză, Sinoksy domină terenul şi există opinii că grupul ar trebui să recunoască public acest lucru şi să fie mai transparent în privinţa viitorilor lideri.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic al companiei pe plan local în primele luni ale anului viitor.......
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...