Viitorul UE nu trebuie să depindă de alegerile prezidenţiale americane, consideră Charles Michel
„Există diferenţe între (Kamala) Harris şi (Donald) Trump, este evident”, a subliniat Michel într-un interviu pentru European Newsroom, din care fac parte mai multe agenţii de ştiri europene, între care şi AFP.
„Pe termen scurt, va fi diferit. Dar pe termen mediu, pe termen lung, suntem siguri că va fi fundamental diferit?”, s-a întrebat el, scrie Agerpres.
Ţările europene aşteaptă cu febrilitate rezultatul alegerilor naţionale americane de pe 5 noiembrie, care ar putea duce la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ele se tem că relaţia transatlantică va fi bulversată într-un moment în care Europa trebuie să facă faţă ameninţării ruse şi războiului din Ucraina.
Miliardarul american şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de rău-platnicii Alianţei, a ameninţat că va suspenda ajutorul militar al Washingtonului către Ucraina şi că va impune noi taxe vamale pentru Europa.
„În ceea ce priveşte parteneriatul economic, credeţi că, cu sau fară Harris, cu sau fără Trump, SUA nu vor mai fi o ţară protecţionistă?”, a întrebat el retoric. SUA „sunt o ţară protecţionistă şi regret această situaţie”, a afirmat el.
În acest context, europenii nu trebuie „să gândească cu frică de cel care va fi următorul preşedinte al SUA”, a mai explicat Michel.
„Nu vreau ca copiii mei să depindă de cine va fi următorul preşedinte al SUA, cine va fi următorul preşedinte al Chinei sau al Rusiei”, a adăugat el.
„Vreau ca copiii mei să-şi controleze destinul, pentru că în Europa decidem în privinţa viitorului şi a destinului nostru”, a mai spus liderul european.
Charles Michel, fost premier belgian, este în fruntea Consiliului European, care îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE. El urmează să fie înlocuit în funcţie până la sfârşitul anului de portughezul Antonio Costa.
Revenind la cei cinci ani la şefia Consiliului European, Michel a spus că regretă că Europa nu se arată capabilă să joace un rol mai mare în Orientul Mijlociu.
Ţările UE sunt profund divizate privind atitudinea pe care să o adopte faţă de Israel după atacul fără precedent al Hamas de pe 7 octombrie 2023 de pe teritoriul israelian.
„Suntem primii parteneri economici ai Israelului, pe o parte, şi suntem primul partener în termeni de dezvoltare al poporului palestinian, de cealaltă parte”, a subliniat Charles Michel. „Ar trebui să fim mai ambiţioşi recurgând la instrumentele care sunt la dispoziţia noastră cu cele două părţi pentru a asigura mai multă stabilitate”, a apreciat el.