Viitorul zonei euro este în pericol dacă nu vor fi adoptate rapid reforme – ministrul francez de Finanţe
„Există îngrijorări privind viitorul zonei euro dacă nu vom reuşi să reducem divergenţele în rândul celor 19 economii ale blocului”, a declarat Le Maire.
Acesta a cerut decizii rapide, cel târziu până la reuniunea Eurogrup din iunie, asupra unui buget al zonei euro care să favorizeze convergenţa.
De asemenea, oficialul francez şi-a exprimat îngrijorarea privind încetinirea economică din Germania şi recesiunea din Italia.
În schimb, ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a susţinut că temerile privind economia ţării sale sunt rezultatului creşterii mai slabe din Germania şi din Europa, dar a refuzat să ofere noi prognoze privind evoluţia PIB-ului Italiei.
Guvernul italian a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an. Cifra este considerată de analişti prea optimistă, după ce Executivul de la Roma a anunţat că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare.
Şi Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, a avertizat vineri că situaţia economică a Italiei este „delicată” şi trebuie să fie atent monitorizată.
Moscovici a citat datele care arată că economia Italiei ar putea înregistra creştere zero sau chiar recesiune.
„Acestea sunt date pe care trebuie să le urmărim foarte atent”, a declarat oficialul european.
În prezent, Italia este singura ţară din UE în recesiune. Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019.
Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat recent datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.