Viituri Dunăre – Debitul la intrarea în ţară va atinge 8.000 mc/s în data de 30 septembrie, de aproape trei ori mai mare faţă de media anuală

Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va atinge marţi valoarea de 6.400 mc/s, dar va creşte treptat în următoarele zile, ajungând până la 8.000 mc/s în data de 30 septembrie, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, a anunţat, marţi, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
AGERPRES - mar, 24 sept. 2024, 10:34
Viituri Dunăre - Debitul la intrarea în ţară va atinge 8.000 mc/s în data de 30 septembrie, de aproape trei ori mai mare faţă de media anuală

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere, scrie Agerpres.

În ultimele 48 de ore, în aval de Porţile de Fier, debitele Dunării au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea- Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.

Potrivit unui comunicat al ANAR, transmis luni AGERPRES, vârful maxim al viiturii se estimează că va fi atins în jurul datelor de 29-30 septembrie şi va avea o valoare de până la 8.000 mc/s. Pe sectorul Dunării în aval de staţia hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a debitelor. „Având în vedere această valoare, estimăm că viitura care se va propaga pe sectorul românesc va putea fi tranzitată în siguranţă”, a precizat ANAR.

Debitul Dunării la Budapesta a înregistrat luni o valoare de 6.920 mc/s, iar valoarea maximă la această viitură a fost de 8.200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8.700 mc/s, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă ale ANAR transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice, a precizat ANAR în comunicat.

„Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară”, au transmis specialiştii.

Potrivit acestora, formaţiile de intervenţie ale ANAR au umplut mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind aduşi deja aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie. Totodată, se montează mirele hidrometrice la ape mari. În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc, au menţionat reprezentanţii ANAR.

Odată cu creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.

„Au fost totodată informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare”, se arată în comunicat.

Referitor la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier, ANAR precizează că în situaţii excepţionale se pot evacua şi debite de 20.000 mc/s. Pe sectorul Dunării aval Gruia lucrările de îndiguire asigură tranzitarea în siguranţă a unor debite de 13.500 mc/s, respectiv până la valori de 14.500 mc/s, în condiţii de supraveghere specială.

Potrivit ANAR, pe Dunăre la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, în anul 2006 a fost înregistrat un debit maxim de 15.800 mc/s.

Te-ar mai putea interesa și
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii reduse şi costuri ridicate de producţie, până la concurenţa acerbă a......
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Autoritățile din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, au declarat miercuri o situație de urgență la nivelul întregii ...