Viktor Orban acuză PE de critici „nedrepte” şi implicare excesivă în politica Ungariei

Criticile europene faţă de modificările aduse Constituţiei ungare de către partidul aflat la putere sunt "foarte nedrepte" şi sporesc riscul unei puneri sub tutelă a Ungariei de către UE, s-a apărat marţi premierul ungar Viktor Orban în faţa Parlamentului European, relatează AFP.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 19:56
Viktor Orban acuză PE de critici

Orban a participat la o dezbatere privind situaţia din Ungaria, în timp Parlamentul European urmează să se pronunţe miercuri asupra unui raport care cere „insistent” autorităţilor de la Budapesta să „restabilească pe deplin statul de drept” în Ungaria.

Acest raport, realizat de către eurodeputatul ecologist portughez Rui Tavares, este „foarte nedrept” şi „stabileşte criterii noi perfect arbirare”, a acuzat premierul ungar.

„Eu am trăit soarta Europei Centrale, eu ştiu cum este să nu fi capabil să îţi gestionezi propria viaţă, pentru că alţii decid pentru tine”, a declarat Orban, cu referire la trecutul comunist al ţării sale. „Noi știm ce se întâmplă când independența națională este călcată în picioare”.

„Eu nu-mi fac iluzii în legătură cu votul de mâine”, a adăugat Orban, al cărui partid, Fidesz, este membru al Partidului Popular European (PPE, conservator) din Parlamentul European. „Socialiştii, liberalii şi verzii vor vota împotriva Ungariei, în timp ce prietenii Ungariei se vor ridica pentru a lua apărarea ţării mele”, consideră Orban.

Premierul a declarat că ar trebui dusă o „luptă împotriva celor care vor să transforme Uniunea Europeană într-un nou imperiu”, în aplauzele câtorva eurodeputaţi, în timp ce alţii l-au huiduit.

În timpul dezbaterii, care s-a aprins după intervenţia lui Orban, mai mulţi eurodeputaţi PPE i-au luat apărarea, inclusiv francezul Jean-Pierre Audy: „Dumneavoastră sunteţi un european şi un suveran, noi avem încredere în dumneavoastră”.

Un eurodeputat ungar al Partidului Fidesz, Jozsef Szajer, a comparat instituţiile europene cu URSS-ul din perioada stalinistă. „Eu vă avertizez, să nu se mai repete”, i-a răspuns preşedintele Parlamentului european, social-democratul german Martin Schulz.

Orban a fost interpelat şi de către partidele de stânga. „V-aţi început cariera politică apărând libertatea”, i-a spus social-democratul austriac Hannes Swoboda, „eu nu înţeleg cum aceeaşi persoană vrea să limiteze libertatea în Ungaria, în loc să o apere”.

Raportul Tavares, aprobat pe 19 iune cu o largă majoritate de către Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European, le cere autorităţilor ungare să „restabilească pe deplin” statul de drept, să respecte independenţa puterii judiciare şi să asigure libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea cultului, dreptul la proprietate şi drepturile minorităţilor.

Deputaţii au decis să nu solicite declanşarea articolului 7.1 din Tratatul European, care prevede suspendarea unor drepturi ale statului-membru în cazul unei încălcări grave a valorilor europene.

Deputaţii au promis însă să ceară Conferinţei preşedinţilor din Parlament (președintele PE și liderii grupurilor politice) să examineze posibilitatea de a pune în aplicare mecanismele prevăzute de Tratat, în special de articolul 7.1, „în caz că răspunsul autorităţilor ungare nu va corespunde cerinţelor” privind valorile UE.

Dacă acest raport va fi aprobat, „se poate spune că statele membre UE se vor afla sub tutelă pe viitor”, a avertizat Orban, aflat în conflict deschis cu Bruxelles-ul, după venirea sa la putere în mai 2010.

Comisia Europeană îi reproşează Budapestei trei puncte ale celui de-al patrulea amendament la legea fundamentală ungară, a căror „compatibilitate cu legislația Uniunii Europene este în discuție”, a reamintit președintele Comisiei Jose Manuel Barroso.

Autorităţile ungare au promis deja să modifice două dintre aceste puncte, referitoare la justiţie, fiind dezbătut al treilea punct, care vizează restricțiile asupra publicităţii în perioada electorală, a declarat Barroso.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a „salutat” faptul că autorităţile ungare, aşa cum au declarat acestea săptămâna trecută, sunt pregătite să răspundă preocupărilor Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...