Premierul Ungariei: s-a pierdut spiritul iniţial european al Comunităţii Europene
Viktor Orban a arătat, în context, că statele şi instituţiile europene au făcut o serie de greşeli în gestionarea crizei, iar în lipsa unei viziuni clare se plăteşte un preţ ridicat.
”Eu cred că această lipsă de clarviziune are acum un preţ pe care trebuie să-l plătim şi acest preţ va însemna tot felul de lucruri pe care va trebui să le facem pentru a avea o renaştere europeană. (…) Se vede că naţiunile europene nu vor să se contopească. (…) Nu e vorba de un shake, ci un pahar cu fructe. Se vede că nu există o soluţie unică, care să binecuvânteze pe toată lumea, ci este vorba de o serie de probleme care cer soluţii particulare, individualizate şi, indiferent ce spun unii, renaşterea mândriei naţionale nu înseamnă că va renaşte fascismul sau ceva de genul acesta”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.
Orban a mai adăugat că UE a devenit ”un sistem” care nu mai poate fi criticat, iar cei care vorbesc în afara ”canonului” stârnesc revoltă, apreciind că ”s-a pierdut spiritul iniţial european al Comunităţii Europene”.
Premierul Ungariei a pus sub semnul întrebării legitimitatea instituţiilor de la Bruxelles, considerând că acestea au supraevaluat principiile şi au generat ”decizii iresponsabile”.
”Nici nu mai ştim cine dă legitimitate puterii instituţiilor de la Bruxelles. Ar trebui ca Europa să-şi tragă sufletul şi să spună că (…) deciziile trebuie luate pe baza a ceea ce cred, spun şi vor oamenii. (…) Dacă nu se iau în considerare valorile, gândurile şi ceea ce vor oamenii, se va ajunge la o criză şi mai mare. (…) Ei, acolo, la Bruxelles, nu au greşit, sunt instituţii care nu-şi asumă nicio responsabilitate”, a mai spus Viktor Orban.
Primul-ministru ungar este de părere că soluţia ieşirii din criză pentru ţările din Europa Centrală şi de Est nu este creşterea datoriei de stat, ci o întărire a colaborării între ele, inclusiv o colaborare cu Rusia, dar din care ţările din Europa Centrală şi de Est să nu iasă din nou perdante.
”Rusia dispune de surse pe care nu le poate integra în propria sa economie, are potenţial mult mai mare, resurse mai multe decât poate folosi. (…) Rusia şi Europa trebuie să găsească modalităţi de colaborare. (…) Ceea ce este important pentru noi e inevitabilă o colaborare între Europa şi Rusia, (…) dar Europa Centrală ar trebui să iasă învingătoare şi să nu fie perdanta colaborării. Această cale comună trebuie să o găsim şi ne va duce spre o Europă de succes”, a spus Orban.
Premierul Ungariei a punctat, la finalul intervenţiei sale, că România şi Ungaria trebuie să colaboreze şi mai mult, în contextul coeziunii central-europene.