Robert Fico a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat la jumătatea lunii mai, iar Donald Trump a fost atins de un glonţ la ureche în atacul din 13 iulie.
Amândoi sunt aliaţi ai lui Orban, premierul naţionalist de dreapta al Ungariei aflat la putere din 2010, aminteşte Reuters.
„Toate aceste atacuri sunt împotriva unor politicieni anti-război şi pro-pace”, a notat Orban în interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth.
„Forţele pro-război sunt atât de tensionate şi organizate încât încearcă să elimine forţele pro-pace din scenă, din centrul vieţii politice”, a spus Orban.
Premierul ungar, care a efectuat mai devreme în iunie o „misiune de pace” în Ucraina pe cont propriu, în cursul căreia s-a întâlnit inclusiv cu Trump, a mai afirmat că acesta din urmă a supravieţuit atacului întrucât „Dumnezeu are planuri cu el” de a face pacea să avanseze.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat la rândul său că Ungaria consideră că un potenţial al doilea mandat al lui Trump ar reprezenta „o şansă pentru pacea” din Ucraina, menţionează Reuters.
Viktor Orban a mai explicat vineri că a discutat cu Trump timp de două ore la întâlnirea lor din Florida din 11 iulie, abordând inclusiv subiecte economice, iar echipa sa acordă asistenţă consilierilor lui Trump în planul politicilor.
„Avem o relaţie foarte bună cu cei care lucrează în spatele preşedintelui la pregătirea agendelor sale de politică economică şi externă. Aş putea spune că luăm parte la stabilirea agendei, existând unele subiecte ca politica familială şi oprirea migraţiei la care suntem foarte apreciaţi”, a declarat Orban.