Viktor Orban: Străinii nu vor mai avea voie să cumpere terenuri agricole în Ungaria

Economica.net
14 10. 2012
teren_arabil_06188200

Şeful guvernului ungar, care a anunţat noua măsură sâmbătă în cadrul unei reuniuni a tinerilor fermieri, a declarat că odată intrată în vigoare legislaţia, investitorii străini nu vor mai putea achiziţiona terenuri arabile, dând asigurări că reguli similare se aplică în ţări precum Franţa sau Austria, scrie AGERPRES.

Viktor Orban şi-a anunţat de asemenea intenţia de a moderniza sectorul agricol pentru ‘a întoarce pagina’ agriculturii socialiste, cu ocazia acestui congres al tinerilor membri ai Asociaţiei ungare de Agricultură care s-a desfăşurat la Cegel (65 km la sud de Budapesta).

„2013 va aduce schimbări în agricultura ungară aşa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 50-100 de ani”, a adăugat el.

Orban a precizat că proiectul de lege, în dezbatere în Parlament, ar proteja terenul arabil de speculanţi şi bancheri şi ar promova deţinerea de terenuri de către fermierii mici şi mijlocii în detrimentul marilor fermieri.

Legea va permite de asemenea recuperarea „terenurilor furate prin intermediul contractelor de cumpărare îndoielnice”, potrivit şefului guvernului ungar, care a declarat că aceste contracte litigioase ar trebui revizuite şi, dacă este cazul, anulate.

Guvernul de la Budapesta a decis de asemenea crearea unei bănci agricole publice pentru agricultori şi construirea unui nou sistem de irigaţii în întreaga ţară, a adăugat Viktor Orban, potrivit AGERPRES.

Şi în România o parte semnificativă din terenul agricol a trecut în proprietatea unor străini. Estimările cele mai recente arată că aproximativ 800.000 de hectare sau 8% din suprafaţa agricolă a ţării se află în proprietatea străinilor. Aceştia profită de preţul scăzut al terenului agricol, de aproximativ 2.000 de euro pe hectar, mult sub cel practicat în ţările vestice.

Legislaţia de la noi nu permite cetăţenilor străini să facă achiziţii de teren agricol în nume propriu, însă acesta terenurile pot fi achiziţionate prin intermediul unei firme. Începând, însă, cu 1 ianuarie 2014, România s-a obligat, prin Tratatul de aderare la UE, să ridice orice interdicţie pentru astfel de achiziţii.