Vila lui Ceauşescu de la Predeal, scoasă la licitaţie
Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, construită încă din 1927, devine în anii ´50 prima reşedinţă din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, încă de pe vremea când era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuinţelor de protocol, în apropiere aflându-se și vila de protocol folosită de fostul șef al statului, Traian Băsescu.
În portofoliul Artmark Historical Estate se mai află şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, județul Mureș. Construcția, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvănene a secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, care atrăgeau oaspeți precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. Pontețialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putând fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric, atrăgând turiști din întreaga lume.
Cea mai veche culă (casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor) din România, Cula Greceanu de la Măldăreşti-Vâlcea, este şi ea scoasă la licitaţie.
Sub bolți, celebra scriitoare și figură a neobizantismului românesc, Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1936 fresce ale familiei Măldărescu ce înfățișează întreaga istorie a familiei de boieri. Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producţiile cinematografice românesti, aici turnându-se filme ca: „Neînfricatii”, „Drumul Oaselor” şi „Iancu Jianu-Haiducul”. De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanță națională.
Pentru prima oară în România, după modelul marilor firme internaționale de consultanță imobiliară, Artmark Historical Estate oferă accesul clienților la acest segment special de piață, dedicat proprietăților istorice și artistice precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi de secole, repere în Registrul MonumentelorIstorice.
În portofoliul Artmark Historical Estate se regăsesc monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare naţională și universală, precum Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany, cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local, precum casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu sau Casa Zottu.
Evenimentul de lansare al noii divizii Artmark va avea loc miercuri, 28 ianuarie, la ora 19.00.