Vîlceanu: Renegocierea PNRR ar însemna să pierdem toți banii

08 03. 2022
Vilceanu

„Nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri. Există, într-adevăr, posibilitatea de a modifica, care e cu totul altceva. Renegocierea se referă la tot Planul Naţional de Rezilienţă şi nu se pune problema de a începe o renegociere, pentru că atunci când începi renegocierea pe tot Planul, înseamnă că toţi banii de care vorbeam eu astăzi că intră în România nu mai există. Deci, nu mai vorbim de reforme, nu mai vorbim de investiţii, se termină tot. Ori nu cred că cineva îşi doreşte ca noi să pierdem banii ăştia”, a afirmat Vîlceanu.

El a atras atenţia că Executivul trebuie să fie concentrat pe implementarea PNRR şi nu pe renegocierea acestuia.

„Gândiţi-vă, de asemenea, că pentru a renegocia tot planul îţi trebuie timp. Acest Fond de Redresare şi Rezilienţă funcţionează până în 2026. Dacă ne mai apucăm acum să renegociem totul pentru alte câteva luni, poate chiar pentru un an, s-ar putea să ajungem la concluzia că, practic, renegociem degeaba, pentru că nu mai ai când să pui în valoare tot ceea ce scrie în acest plan. Din punctul meu de vedere trebuie, ca şi până acum, să rămânem concentraţi pe implementare. Pentru că e foarte puţin timp. Şi aşa ne punem problema, legată de anumite investiţii, cum facem să le terminăm până în 2026, pentru că trebuie făcute call-uri de proiecte, trebuie semnate contracte, licitaţii, care necesită timp, ori şi aşa suntem cumva în criză de timp şi nu cred că o renegociere ar aduce ceva bun”, a susţinut ministrul.

Şeful de la Investiţii şi Proiecte Europene a subliniat că prin PNRR vor putea fi majorate pensiile mici, lucru imposibil în lipsa reformei pensiilor incluse în PNRR.

„În ceea ce priveşte sistemul de pensii şi reforma pensiilor, toţi românii, dacă ar şti ce scrie în PNRR, ar considera că reforma pe care trebuie să o facem este una foarte utilă. Vorbim de eliminarea inechităţilor din sistem, iar dacă vorbiţi cu pensionarii vă vor spune multe situaţii în care un pensionar ieşit la pensie în acest an are o pensie mai mare cu 30-40% decât alt pensionar ieşit la pensie cum 3 sau 4 ani, ceea ce este o inechitate crasă, şi nimeni nu-şi doreşte să se mai întâmple astfel de lucruri. De asemenea, creşterea pensiilor mici: în România acum nu există posibilitatea de a creşte pensiile mici, ci există doar posibilitatea de a creşte punctul de pensie. Când creşti pensiile, le creşti la toţi şi atunci inechităţile şi diferenţa dintre pensii devine şi mai mare. Deci, este o reformă absolut necesară, care aduce echitate în sistem şi nu cred că ar trebui să schimbăm ceva în reforma pensiilor”, a adăugat Dan Vîlceanu.